Te is fával fűtesz otthon? Vigyázz, erre jobb, ha figyelsz 2024-ben

Te is fával fűtesz otthon? Vigyázz, erre jobb, ha figyelsz 2024-ben

agrarszektor.hu
Egyre jobban spórolnak a tűzifával a magyarok. Mivel a tél gyenge volt, sokaknak maradt valamennyi tüzelőjük az előző évről, így a korábbiakkal ellentétben még nem indult be idén a tűzifavásárlási szezon. És bár folyamatosan szűkülnek a csalók mozgástere a magyar hirdetési portálokon, még mindig rendkívül sokan próbálnak ügyeskedni a tűzifával.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A somogyi kereskedők szerint a vásárlók egyre jobban spórolnak a tűzifával. Emellett még mindig vannak olyan csalók, akik olyan fát árulnak, aminek minimális a fűtőértéke, mégis keményfaként próbálják eladni a vevőknek. Erről Meiszterics László, az egyik kaposvári családi vállalkozás tagja számolt be, aki szerint a vevők az ilyen átverések alkalmával több tízezer forintot is bukhatnak - írta meg a Sonline.hu. A szakember szerint ugyanakkor van jó pár olyan tanács, amelyet hasznos lehet megfogadni. Például nem érdemes olyan árustól rendelni, aki csak a mobiltelefonszámát adja meg. Tanácsos azokat a vállalkozásokat megkeresni, amelyeknek van telephelyük, leinformálhatóak és számlát adnak. Az ingyenes kiszállítás, pláne messzebbre elgondolkodtató lehet. 

Az egyik trükk, hogy az árus este szállítja ki a fát, így a megrendelő csak reggel szembesül azzal, hogy száraz akác helyett égert kapott. Azok az árusok, akik megbuknak, akár egymillió forint bírságot is fizethetnek. A hatóság rendszeresen folytat ellenőrzéseket, vállalkozásunkat tavaly kétszer is vizsgálták, ám mivel egyesek könnyű pénzkereseti lehetőségnek tartják a fakereskedelmet, ezért szerintem mindig lesznek ügyeskedők

- közölte Meiszterics László.

Sokan még kivárnak a tűzifa vásárlásával

A szakember szerint a nagy melegnek köszönhetően később indul a tűzifavásárlási szezon, ráadásul mivel gyenge volt a tavalyi tél, sokaknak maradt tüzelője. Korábban május végétől már volt kereslet a fára, most a vevők egy része inkább kivár.  A kaposvári vállalkozásnál felhalmozott készlet nagyjából szeptember végéig elegendő, utána a szerződött partnerüktől szállítanak fát. Egy láda, azaz 0,75 köbméter akác, tölgy vagy gyertyán hasogatva, darabolva 35 ezer forint. Meiszterics László szerint a következő fizetésnél, illetve nyugdíjnál várhatóan meg fog nőni a forgalmuk, ám érezhető, hogy sokan spórolnak. Van, aki nem az egész házat fűti ki télen, hanem csak a konyhát, s azt a helyiséget, ahol tévét néznek, illetve a hálót.

A Sefag Zrt. júliusban meghirdetett tűzifaakciójának köszönhetően a lakossági vásárlás élénkülése tapasztalható, különösen a Kaposvár, illetve a Balaton környéki erdészeteknél. Kovácsné Kiss Zita, a vállalkozás kommunikációs referense elmondta, hogy náluk elsősorban a kemény lombos fafajok, a tölgy, cser, bükk, gyertyán és akác keresett. 

Az idei év során társaságunk valamennyi erdészeténél csökkentettük árainkat, mind a darabolt kályhakész, mind a hengeres tűzifa, illetve a szállítási díjak tekintetében is

- mondta el Kovácsné Kiss Zita.

A szakember azt is elmondta, hogy az akciók jelenleg is tartanak. Ez is arra ösztönzi a lakosságot, hogy lehetőség szerint mielőbb szerezzék be a tüzelőt, s ne hagyják ezt az utolsó pillanatra, hogy a fának legyen ideje kiszáradni a fűtési szezonig.

Még mindig vannak olyanok, akik seftelni próbálnak a tűzifával

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint a hazai hirdetési portálokon beszűkült a csalók mozgástere, de még így is akadnak tűzifával seftelők. A legnagyobb hazai hirdetési portálok üzemeltetőivel a hatóság szoros együttműködést alakított ki, így már hatékonyan szűrik ki a jogszerűtlen hirdetéseket. Ugyanez azonban korántsem mondható el a közösségi médiában megjelenő hirdetésekről. A csalók érzékelték, hogy a hazai hirdetési portálokon beszűkült a mozgásterük, ezért egyre nagyobb számban térnek át például a Facebookra.

Fontos tudni, hogy a szállítási költségek nagyon magasak, így azok a hirdetések, amelyekben nem egy konkrétan lehatárolt területre, hanem az egész országra vagy teljes országrészekre kínálnak tűzifát eladásra, eleve gyanúsak. A Nébih azt javasolta, hogy a következő kérdéseket mindenképpen érdemes feltenni az eladónak telefonos tűzifarendelés esetén: bejelentkezett a Nébih hatósági nyilvántartásába tűzifa-kereskedőként vagy erdőgazdálkodóként? Ha igen, milyen azonosító számot kapott, s ennek megfelelően, mi az erdőgazdálkodói kódja vagy az EUTR technikai azonosítószáma? Azt is érdemes megkérdezni, hogy kinek a nevében adták fel a hirdetést, illetve ha esetleg reklamáció lenne, akkor a vásárló kit kereshet, milyen címen, telefonszámon? 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 12. 12:31