Ha te is fával fűtesz otthon, vigyázz: erről jobb, ha tudsz 2024-ben

Ha te is fával fűtesz otthon, vigyázz: erről jobb, ha tudsz 2024-ben

agrarszektor.hu
A 2024-es tűzifa árak az előző évhez képest változatlanok jelenleg, stagnálnak. Az elmúlt két évben az inflációt egyáltalán nem követték le - közölte a Pénzcentrummal a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége. A szervezet szerint ugyan az erdőgazdálkodás, fakitermelés költségei jelentősen emelkedtek az elmúlt évben, de ezt nem lehet a vásárlókra áthárítani.

A 2024-es évben jelentősen lecsökkent a tűzifa iránti kereslet. A Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ) szerint ennek egyik fő oka a korábban futó, hatósági áras tűzifaprogram, ugyanis tapasztalataik szerint így előrehozták az emberek a tűzifaberuházásokat, és akár több évre előre felhalmozták a készletüket. A szervezet beszélt arról is, hogy 2024-es tűzifa árak az előző évhez képest változatlanok maradtak, stagnálnak, vagyis az elmúlt két évben egyáltalán nem követték le az inflációt.

A KSH legfrissebb adatai szerint egy mázsa fabrikett augusztusban majdnem 4%-kal olcsóbb volt, mint egy évvel korábban. 2023-ban nyár végén még 17 980 forintot kellett fizetni ennyi tüzelőért, mialatt a múlt hónapban az országos átlagár 17 270 forint volt. Emellett manapság majdnem 8%-kal kerül kevesebbe egy mázsa egységes, fűrészelt tűzifa, mint egy évvel ezelőtt. Augusztusban ennek az országos átlagára 7640 forint volt, egy évvel korábban pedig még 8270 forint. A Pénzcentrum kérdésére a MEGOSZ közölte: az elmúlt egy évben fakitermelés, erdőművelés költségei az inflációval emelkedtek. Ezt azonban egyáltalán nem lehet áthárítani a vásárlókra a szervezet szerint.

Sajnos nagyon érezhető az erdészeti ágazatban az ember- és, szakemberhiány. Az erdei munkák erős fizikumú, kitartó munkavállalókat követelnek meg, így sokan elhagyták az erdőt a könnyebb munkalehetőségek miatt. A másik gond, hogy az utóbbi évek megcsappant keresletei miatt a termelések is lecsökkentek, így a munkamennyiség is. A nem jövedelemezőség miatt a fakitermelő vállalkozók folyamatosan hagyják el a szektort. Várhatóan ők már nem is térnek vissza. Csak a gépesítés, gépberuházás jelenthet segítséget, de ahhoz megfelelő, releváns pályázatok szükségesek

- válaszolták a portál kérdésére.

Mennyibe kerül most egy köbméter tűzifa?

Hogy pontosabb képet kapjunk, mennyibe is kerül az egyes fafajták köbmétere, megnéztünk több nagy erdészet árait is:

Bakonyerdő Zrt.:

  • Bükk, gyertyán, akác, 1m, házhozszállítva: 40 640 Ft/köbméter
  • Cser, tölgy, kőris, juhar, egyéb kemény lombos, 1m, házhozszállítva: 40 640 Ft/köbméter

Budapesti Érdőgazdaság Zrt.:

  • Bujáki Erdészeti Igazgatóság - cser, tölgy, akác és gyertyán: 37 465 Ft/köbméter; egyéb lágy lombos: 19 050 Ft/köbméter; egyéb kemény lombos: 30 480 Ft/köbméter.
  • Lovasberényi Erdészeti Igazgatóság - a készlet erejéig egységes kemény lombos tűzifa: 35 000 Ft/köbméter.
  • Uzsai Erdészeti Igazgatóság - cser, gyertyán hasított tűzifa 1 m: 43 815 Ft/köbméter; keménylombos vastag tűzifa 2 m-es, 8-25 cm vastag: 29 900 Ft/köbméter.
  • Dabasi Erdészeti Igazgatóság - akác: 36 195 Ft/köbméter; egységes kemény tűzifa: 33 655 Ft/köbméter.

SEFAG Zrt.:

  • Akác: 30 480 Ft/köbméter
  • Bükk, Gyertyán: 31 750 Ft/köbméter
  • Csertölgy, Tölgy, egyéb kemény lombos: 36 830 Ft/köbméter
  • Hárs, nyár, egyéb lágylombos: 22 860 Ft/köbméter
  • Fenyő, éger, nyír: 22 860 Ft/köbméter

Dalerd Zrt.:

  • Kemény lombos vastag tűzifa 1m-es hosszban: 38 700 Ft/köbméter
  • Fekete dió 1 m-es sarangolt vastag tűzifa: 32 400 Ft/köbméter
  • Lágy lombos vastag tűzifa 1m-es hosszban: 19 990 Ft/köbméter
  • Fenyő vastag tűzifa 1m-es hosszban: 18 000 Ft/köbméter

Mecsekerdő Zrt.:

  • Bükk, Gyertyán vastag tűzifa (1 m-es): 36 830 Ft/köbméter
  • Tölgy, Cser, Akác, Egyéb kemény lombos vastag tűzifa (1 m-es): 35 560 Ft/köbméter
  • Lágy lombos és fenyő vastag tűzifa: 22 860 Ft/köbméter

Még mindig rengeteg a csaló tűzifakereskedő

És ha beindul a a tűzifaszezon, akkor megjelennek a trükközők, csalók is. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint ha egy szabálykövető kereskedő hirdetést ad fel, abban a hatósági azonosítószámot is feltünteti - hogy azonosíthatóvá váljon a nyilvántartásokban. Amikor az eladó kiszállítja a tűzifát, kötelező átadnia a vásárlónak egy FA-AA betűkóddal és hétjegyű egyedi sorszámmal ellátott szállítójegyet (pl. FA-AA 3324532), amely tartalmazza az adott tűzifa-vásárlás és -kiszállítás minden fontos adatát. Ezek közül a leglényegesebbek: az eladó, a szállító és a vevő adatai (név, cím), a teherautó rendszáma, a fa fajtája és mennyisége, a szállítás pontos ideje (év, hónap, nap, óra, perc), valamint a fa származási helye.

A jogszerű kereskedő a lerakodás előtt lehetőséget biztosít a vevő számára, hogy ellenőrizze, megkapja-e a megrendelt mennyiséget. Ha mázsára történt a vásárlás, a szállítójegyen szerepelnek a mérési adatok és a mérleg hitelesítési jele, vagy külön mérlegjegyet adnak. Ha köbméterre vagy kalodában vásárolták a tűzifát, a kereskedő kérésre megengedi, hogy a vásárló a lerakodás előtt maga is megmérje a fát a teherautón. A lerakodás után célszerű megnézni, hogy a teherautó platóján nem volt-e olyan tárgy (pl. traktorgumi, raklap, ládák), amit beleszámíthattak volna a tűzifa térfogatába. Tisztességes kereskedő esetén ilyen helyzet nem fordulhat elő.

A teljes cikk a Pénzcentrum oldalán olvasható.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?