Elefántok násza: összeolvadna két óriási gabonakereskedő

Elefántok násza: összeolvadna két óriási gabonakereskedő

agrarszektor.hu
A Viterra tárgyalásokat folytat a rivális Bunge vállalattal való egyesülésről. Ha létrejön az üzlet, az egyesülő cég a globális gabonakereskedők felső kategóriájába kerülne, hozzáféréssel az Egyesült Államokban található exportterminálokhoz, ezzel az egyik legnagyobb gabonatermelő és -szállító vállalattá válna a világon.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Viterra globális gabonakereskedő tárgyalásokat folytat az amerikai rivális Bunge Ltd-vel való egyesülésről - állítja a Reuters egy magát meg nem nevező forrásra hivatkozva. A világméretű fúzió átformálná a globális gabonakereskedők felső kategóriáját és minden bizonnyal magát a kereskedelmet is. Nem biztos ugyanakkor, hogy a svájci székhelyű Glencore (GLEN.L) bányászati és kereskedelmi óriáscég résztulajdonában lévő Viterra képes lesz megállapodni a feltételekről - mondta a bizalmas tárgyalások miatt névtelenséget kérő forrás.

A hatóságoknak is lesz hozzá szavuk

Ezen felül további fontos tényező, hogy bármilyen megállapodás is születik, azt a szabályozó hatóságok alaposan megvizsgálnák, mivel az olyan alapvető élelmiszerek, mint a búza, a kukorica és a szójabab kereskedelme már most is a Bunge és három másik nagy szereplő között koncentrálódik, ami globális aggodalmakat kelt az élelmezésbiztonsággal kapcsolatban.

A Cargonave szállítmányozási ügynökség adatai szerint tavaly a Bunge volt a legnagyobb kukorica- és szójaexportőr Brazíliából, amely a világ első számú forrása az állati takarmányok és bioüzemanyagok előállítására szolgáló alapnövényeknek. A Viterra volt a harmadik legnagyobb kukoricaexportőr és a 7. számú szójaszállító. A Viterrával való egyesülés a Bunge-t is közelebb hozná a 2022-es 67,2 milliárd dolláros árbevételével a legközelebbi tőzsdén jegyzett mezőgazdasági riválisához, az Archer-Daniels-Midland Co-hoz, amely tavaly közel 102 milliárd dolláros forgalmat bonyolított. A Bunge részvényei csütörtökön háromhetes csúcson, 93,61 dolláron zártak, ami mintegy 14 milliárd dollárra értékeli a vállalatot. A Glencore részvényei 0,7%-ot estek.

Van rá pénzük

A globális nyersanyagkereskedők készpénztartalékokat halmoztak fel, miután az elmúlt évben busás nyereséget termeltek, mivel Oroszország ukrajnai inváziója megzavarta a szállításokat és a terményárak az egekbe szöktek. A Bunge vállalattal való egyesüléssel a Viterra a globális gabonakereskedők felső kategóriájába kerülne, hozzáféréssel az Egyesült Államokban található exportterminálokhoz, ezzel az egyik legnagyobb gabonatermelő és -szállító vállalattá válna a világon. A Viterra tavaly 1,1 milliárd dollárért megvásárolta az amerikai székhelyű Gavilont a japán Marubeni vállalattól, és ezzel jelentős számú fizikai gabonakezelő eszközt szerzett az Egyesült Államokban, valamint a harmadik legnagyobb szójaexportőrré vált Brazíliában, ahol a Bunge már erős jelenléttel rendelkezik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?