Kazahsztánban tárgyalt Nagy István: mutatjuk, miről volt szó

Kazahsztánban tárgyalt Nagy István: mutatjuk, miről volt szó

agrarszektor.hu
További együttműködési lehetőségek rejlenek a vetőmag-nemesítés és almatermesztés területén Kazahsztán és Magyarország között, melyeket meg szeretnénk erősíteni - közölte Nagy István Asztanában, a kazah agrárminiszter-helyettessel történt egyeztetésen.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a két ország vonatkozásában az agrárium kiemelt szerepet játszik. Emellett olyan együttműködések alakulnak ki a gazdaságaink között, amelyek rendkívül fontosak. A vetőmag-nemesítés és termesztés területén komoly együttműködés van kazah és magyar vállalkozások között. Kifejtette, a magyar növénygenetika kiválóan teljesít, éppen ezért ezen a területen szeretnénk az együttműködést magasabb szintre emelni. Magyar befektető révén egy korszerű vetőmag feldolgozó üzem épülhet annak érdekében, hogy segítsük a növénytermesztést. Ezt a fejlesztést a magyar kormány is maximálisan támogatja - írja az AM. A hazai nemesítőknek is egy nagy kiugrási lehetősége lehet ez a folyamat Közép-Ázsiában. Ez a szándék illeszkedik ahhoz a kazah állásponthoz, hogy egymillió hektáron termeljenek kukoricát - tette hozzá a miniszter.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nagy István beszélt arról is, hogy az almatermesztéshez kapcsolódóan is komoly partnerség alakulhat ki, melyet magasabb szintre kívánunk emelni. Az oktatás és a tudomány területén is vannak további lehetőségek az országaink között. A hallgatók és kutatók cseréjével tovább javíthatjuk a kapcsolatainkat. Szívesen bemutatjuk hazai tapasztalatainkat és a programjainkat Kazahsztánnak. A biztonságos élelmiszer-ellátás alapja az, hogy legyenek megfelelő szakemberek - fűzte hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?