Ilyen tojásokkal lehet tele sok bolt Magyarországon: ezt jó, ha mindenki tudja

Ilyen tojásokkal lehet tele sok bolt Magyarországon: ezt jó, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Olcsó külföldi étkezési tojások jelentek meg a Penny Market magyarországi bolthálózatában, és az üzletlánc e lépése alkalmas lehet arra, hogy kaotikus állapotokat teremtsen a hazai tojásárakban. A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége szerint a Penny Market piaci magatartása inkorrekt, mert a belföldi tojáskínálat megfelelő, így az üzletlánc a számára szükséges tojásmennyiséget itthonról is be tudná szerezni.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Külföldről származó, olcsó étkezési tojások jelentek meg a Penny Market magyarországi bolthálózatában – hívja fel a figyelmet a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége. Az üzletlánc a hazai piaci szereplők kihagyásával, külföldi kereskedő közvetítésével forgalmazza a termékeket. Az importáru értékesítése nem szolgálja a magyar munkahelyek megőrzését és a hazai erőforrások gazdaságos felhasználását, mert a behozott tojásokat nem Magyarországon tartott tyúkok termelték meg, és előállításukhoz nem magyar takarmányokat, logisztikát és szakértelmet használtak fel. Ez a hazai fogyasztók számára csak akkor válhat egyértelművé, ha a tojásokon szereplő kódot ellenőrzik és annak jelentésével tisztában vannak - olvasható a közleményben.

EZ IS ÉRDEKELHET

A hazai termelők szerint a Penny Market magatartása inkorrekt, mivel hazai étkezési tojásokból van elegendő és megfelelő árukínálat a magyar piacon. Az üzletlánc lépése azért is érthetetlen, mert fehér mészhéjú tojások értékesítését kezdte meg, amelyek a magyar fogyasztók körében kevésbé ismerik és nem preferáltak, így eleve rosszabb vásárlói fogadtatásra számíthatnak az általánosan megszokott barna héjú tojásokhoz képest. Az üzletláncnak megvannak a kialakított magyar beszállítói kapcsolatai a hazai piacon, de az üzletlánc az itteni partnereitől érkező ajánlatokat az utóbbi időszakban visszautasította. A szövetség szerint ez nem tisztességes lépés a hazai termelőkkel szemben, miközben a behozatal alkalmas lehet arra, hogy a teljes magyar piacon letörje az egyébként is csökkenő tendenciát mutató tojásárakat. A magyar tojásszektor szereplői hajlandók az észszerű árversenyre, de az előállítási költségek mindenkor meghatározzák azt az árszínvonalat, amely alatt a vállalkozások számára már nem lehet kifizetődő a termelés.

EZ IS ÉRDEKELHET

Köztudott, hogy az étkezési tojástermelés jövedelemtermelő képessége rendkívül szerény, és az árstabilitás elvesztése pillanatok alatt tehet tönkre vállalkozásokat a hazai piacon. Az elmúlt évek gazdasági és piaci eseményei bebizonyították, hogy a hazai tojáságazat stratégiai szerepet tölt be ennek az alapevő élelmiszernek az előállításában, ezért szükség van a kiszámítható és stabil magyar tojástermelésre. A magyar piac éves szinten étkezési tojásokból nem önellátó, így a karácsonyi és a húsvéti „csúcsidőszakokban” a tojásbehozatal indokolt lehet, de most a belföldi tojáskínálat kielégítő, vagyis a kereskedői megrendeléseknek a hazai termelők zökkenőmentesen eleget tudnak tenni. Minden piaci szereplő hosszú távú érdeke, hogy a tojástermelők és a kereskedők együttműködése tisztességes legyen, de a Penny Market mostani lépése kifejezetten árt a korrekt üzleti kapcsolatoknak 

- hangsúlyozza a szövetség.

Az eset kapcsán a Penny is hivatalos közleményt adott ki: 

A PENNY Magyarország számára kiemelten fontos a lokális termelők és gazdák támogatása, hogy minél több hazai termék legyen elérhető üzleteiben, éppen ezért a legtöbb magyar tojás beszállítóval is kapcsolatban áll. A folyamatos tárgyalásoknak köszönhetően a választék túlnyomó többségét jelenleg is magyar tojások teszik ki, ugyanakkor az ársapkás termékek esetében még fontosabb szempont a vásárlók igényeinek teljeskörű kiszolgálása, a pénztárcabarát árak biztosítása, akár import áruval is. Fontosnak tartjuk, hogy ebben a nehéz gazdasági helyzetben enyhítsük vásárlóink terheit, így kizárólag olyan megállapodásokat kötünk meg, amelyek ezt a célunkat elősegítik. Jelenlegi kínálatunkban, a nyugati régióban érhető el import tojás, egy speciális, fehér héjú típus, amely a fogyasztók számára kedvező árponttal rendelkezik.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?