Az új pályázatok megjelenésétől függnek a magyar gazdák gépbeszerzései

Az új pályázatok megjelenésétől függnek a magyar gazdák gépbeszerzései

agrarszektor.hu
Kiemelkedő forgalmat érhet el idén a hazai mezőgéppiac, ezt követően azonban visszaesés várhat az ágazatra. Bár a gyártók számos, forradalmian új megoldással várják a gazdálkodókat, a bizonytalan piaci helyzet és a támogatások hiánya miatt a legtöbben kivárnak a beruházásokkal. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) szerint az új pályázati lehetőségek megjelenése visszahozhatja a termelők beruházási kedvét.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Töretlen az igény a legmodernebb mezőgazdasági gépek iránt, az új agrárgeneráció megjelenésének és a pályázati lehetőségeknek köszönhetően az elmúlt években folyamatosan emelkedett az érdeklődés a termelők részéről, miközben egyre szélesebb körű választék áll rendelkezésre a technológiai megoldások terén. A gépgyártók egyre inkább az ökológiai szempontok felé orientálódnak. Azok a gépek kerülnek előtérbe, amelyek kímélik a környezetet és a talajt, ráadásul a termelés költségeit és az emberi munkaerőigényt is csökkentik. A mezőgazdasági gépgyártás fókuszában a kijuttatás pontosságának fejlesztése áll. Ennek során a tervezett növényvédelem, a tápanyag-utánpótlás és a vetés területén születnek újítások.

Az okos talajművelés, a talajtaposás minimalizálása és a menetszám csökkentése kulcsfontosságú a modern munkagépek szempontjából, ahogyan a forgatás nélküli és sávos talajművelésnek is kiemelt jelentősége van. Az automatikus permetezőgépek és műtrágyaszórók területén a szakaszolás, a szélkorrekció és vetés időzítése is fontos szempont a fejlesztések során. A precíziós technológiák használatával a gazdálkodók javíthatják a termelés hatékonyságát, kevesebb üzemanyagot és inputanyagot használnak, ráadásul a kisebb környezeti terhelés mellett a termelés munkaerőigénye is csökken. Az elmúlt években a támogatások is segítették a precíziós technológiák térnyerését, az erre a célra kiírt pályázat keretében a gazdálkodónak a gépvásárlás mellett precíziós szolgáltatást is igénybe kellett venniük, így a támogatásnak köszönhetően a modern géppark mellett a hatékonyságnöveléshez szükséges tudást is megszerezhette a termelő.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének körképe szerint míg az elmúlt évek elsősorban az erőgépek értékesítéséről szóltak, az idén a különböző munkagépek kerülnek előtérbe az eladások során. Az állattartás gépei és a teleszkópos rakodógépek iránti kereslet továbbra is erős. Az idén kiemelkedő forgalom várható a hazai mezőgéppiacon, a korábbi precíziós pályázat keretében megrendelt gépeket ugyanis a szállítási nehézségek miatt ebben az évben vehetik át a gazdálkodók. Ezt követően azonban visszaesést prognosztizálnak a szakemberek, a kedvezőtlen piaci helyzet ugyanis visszaveti a gazdálkodók beruházási kedvét. Jelenleg támogatási lehetőségek sem állnak rendelkezésre, mindenki az új Közös Agrárpolitika pályázataira vár. A szaktárca korábbi nyilatkozataiból ugyanakkor kiderül, hogy az új támogatási ciklusban is elérhetőek lesznek a korábbi jogcímek, így vélhetően a precíziós pályázatot is újra meghirdeti majd az Agrárminisztérium. A pályázatra nagy szükség van, hiszen a támogatásnak köszönhetően tovább javulhat a mezőgazdasági termelés hatékonysága Magyarországon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?