Kamattámogatott hitelt kapnak a gabonafeldolgozók

Kamattámogatott hitelt kapnak a gabonafeldolgozók

agrarszektor.hu
A gabonafeldolgozásban résztvevő vállalkozások számára is elérhető az államilag kamattámogatott forgóeszköz hitel, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB Zrt.) által működtetett agrár hitelprogramok között - jelezte Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár. Kiemelte, a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók okozta terheken túl, az ukrán gabona miatt kialakult piaci zavarok is rendkívüli nehézségeket okoztak az ágazatban. Éppen ezért kiemelten fontos a hazai élelmiszeripari szereplők fokozottabb részvétele a gabonafeldolgozásban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Feldman Zsolt emlékeztetett, az MFB Zrt. és az Agrárminisztérium közös forgóeszköz-hitelprogramjai közé tartozik az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020, az MFB TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram 2020 és az MFB Élelmiszeripar Forgóeszköz Hitelprogram 2020. Az MFB Élelmiszeripar Forgóeszköz Hitelprogram 2020 keretében a gabonaszektorhoz kapcsolódó feldolgozó vállalkozások közül a malomipari termékeket, valamint mellettük a pékárut vagy tésztaféléket előállító vállalkozások maximum 1 milliárd forint erejéig, akár 6 éves futamidővel igényelhetnek hitelt. Hozzátette, ez olyan euró kamatokat felszámító forinthitel, amely esetében az Agrárminisztérium által nyújtott kamattámogatásnak köszönhetően a vállalkozások által fizetendő hitelkamat a jelenleg kedvezőnek számító, várhatóan mintegy 8,5-9 százalék/év körül alakul. A hitellehetőség kondíciói lehetővé teszik az érintett vállalkozások számára az alapanyag felvásárlás olcsóbb finanszírozását. A hitel elérhető több pénzügyi intézménynél, illetve a MFB Zrt.-nél - fejtette ki az államtitkár.

Feldman Zsolt hangsúlyozta, érdemes felhívni a figyelmet az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020-ra is, amelynek keretében az agrárvállalkozások mérettől függetlenül, akár 3 év türelmi idő mellett, legfeljebb 6 éves futamidejű forgóeszközhitelt vehetnek fel. Ennek a programnak a célja forrás biztosítása a tágabban értelmezett mezőgazdasági termeléshez. Így a kamattámogatott hitelt a mezőgazdasági termékek elsődleges előállításával, halgazdálkodással, illetve a baromfi, nyúl-, szarvasmarha- (utóbbiba beleértve a tej- és húshasznosítást) és sertéstenyésztési ágazatban termeltető tevékenységet folytató vállalkozások vehetik igénybe. Hozzátette, a felvehető hitel maximális összege mezőgazdasági termelők és halgazdálkodók esetén 500 millió forint, termeltetők esetén 1 milliárd forint. A hitel kamata szintén 8,5-9 százalék/év körül alakul

Az államtitkár kiemelte, a vállalkozások a forráskeret kimerüléséig igényelhetik az MFB Zrt. által működtetett, kifejezetten az agrárium és élelmiszerfeldolgozás likviditási helyzetét segítő, összesen 29 milliárd forintnyi kedvezményes kamatozású hitelprogramokat. A hitelprogramok jelenleg is elérhetőek. A részletes feltételekről, a hiteligénylés módjáról valamint a hitelprogramokhoz csatlakozott pénzügyi intézményekről információk az alábbi honlapon találhatóak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?