Külföldön is tarolnak a nagy magyar agráregyetem képzései

Külföldön is tarolnak a nagy magyar agráregyetem képzései

agrarszektor.hu
Közel kétszáz fő kezdte meg tanulmányait a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) agrárfókuszú külhoni képzésein Révkomáromban, Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Zentán és Beregszászon. A népszerűvé vált zentai mezőgazdasági mérnöki alapképzésen megnégyszereződött a felvettek száma, de a jelentkezések összességében is 10%-kal nőttek a tavalyi évhez képest.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egyetemünk számára kiemelten fontosak a határokon túl meghirdetett képzések, melyek egyik alapvető jellemzője, hogy a hallgatók szülőföldjükön, magyar nyelven sajátíthatják el a legmodernebb agrártudományi ismereteket, jelentősen segítve ezzel a helyi magyarság erősödését. A jelentkezési adatok és a hallgatói visszajelzések alapján is azt látjuk, hogy ezekre a képzésekre egyre nagyobb igény mutatkozik, így külhoni képzéseinken, a helyi adottságoknak megfelelően kialakított tematika mentén jelenleg mintegy ötszázan tanulnak

- mutatott rá Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora.

EZ IS ÉRDEKELHET

A 2023/24-es tanévben Felvidéken 41 fő, Erdélyben 70 fő, Vajdaságban 59 fő, Kárpátalján pedig 6 fő kezdhette meg tanulmányait a MATE valamely agrárképzésén. Legmagasabb létszámmal a székelyudvarhelyi vidékfejlesztési agrármérnöki alapképzés indult el, amelyre 46 fő nyert felvételt. Ezen túl ugrásszerűen nőtt a zentai mezőgazdasági mérnöki alapképzés és vidékfejlesztési agrármérnöki mesterképzés, valamint a révkomáromi kertészmérnöki alapképzés népszerűsége is, melyeken megnégyszereződött és megduplázódott a felvettek száma.

A zentai képzési helyre beiratkozott hallgatók ráadásul a 21. századi igényeket kielégítő, új képzési központban kezdték meg az új tanévet. A magyar kormány 1,3 millió eurós támogatásával létrejött új képzési központ átadása rendkívül fontos stratégiai állomást jelent, amely jól mutatja, hogy a vajdasági magyar nyelvű felsőoktatás jövője hosszú távon is biztosított.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?