Tiltakoznak a gazdák: traktorokkal vonultak az utcára

Tiltakoznak a gazdák: traktorokkal vonultak az utcára

agrarszektor.hu
Újra az utcára vonultak a szerb gazdák, hiába invitálta őket közleményben a szerb Mezőgazdasági Minisztérium az utolsó pillanatban is tárgyalásokra. A termelők az előrehozott választások kampányidőszakában akarnak követeléseiknek érvényt szerezni, Alekszander Vucic elnöknek tehát hamar döntenie kell a követelések kielégítéséről, ha nem akarja végképp maga ellen fordítani a gazdákat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Megtartották hétfőn a tiltakozó megmozdulásaikat, és országszerte felvonultak munkagépeikkel, sőt helyenként az utakat is lezárták a szerb mezőgazdasági termelők, hiába invitálta őket tárgyalásokra a Mezőgazdasági Minisztérium. A gazdák elmondása szerint kilátástalan helyzetük miatt választották a tiltakozásnak ezt a formáját, ami múltkor is bevált. Azt üzenték a minisztériumnak, hogy először teljesítsék a követeléseiket, utána tárgyalóasztalhoz ülhetnek - írja a vg.hu.

A gazdák bejelentették demonstrációikat a Belügyminisztériumnál, aztán Szabadkán a Nagyfény felé vezető utat zárták el, de a mentőket, a tűzoltókat és a rendőröket az útzár idején is átengedték. A gazdák azt kérik, hogy hasonló bánásmódban részesüljenek, mint a fejlett országokban tevékenykedő társaik. A Földműves Egyesületek Szövetsége a legfőbb szervezője a megmozdulásoknak. Az ernyőszervezet majdnem egységesen döntött az utcai demonstrációk megtartása mellett, hogy érvényt próbáljanak szerezni követeléseiknek.

A 2024-es költségvetésre vonatkozó követeléseik között szerepel, hogy hektáronkénti 35 ezer dináros (112,7 ezer forint) támogatást március 31-ig kifizessék. Emellett 19 dináros (61 forint) tejprémiumot szeretnének literenként, valamint egy százalék kamatozású, támogatott hitellehetőséget az év bármely időszakában - állami garanciával. Szarvasmarhánként 40 ezer dináros (119 ezer forint) támogatást követelnek, és a tejelő tehenek felnevelésére pedig 100 ezer dináros (322 ezer forint) juttatást. A mezőgazdasági nyugdíjbiztosításról szóló cikkelyek megváltoztatását is szeretnék elérni, illetve, a meglévő tartozások kapcsán felmerülő kérdések megoldását is.

Címlapkép forrása: MTI/EPA/ANA-MPA/Aposztolisz Domalisz

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?