Felpörgött a magyar export, lassított az import: itt vannak a friss számok

Felpörgött a magyar export, lassított az import: itt vannak a friss számok

agrarszektor.hu
2023 novemberében 1,7 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet, az előző hónaphoz viszonyítva a külkereskedelmi termékforgalom szintje az exportoldalon 1 százalékkal nőtt, míg az importoldalon 5 százalékkal csökkent. Ugyanakkor az előző év azonos időszakához képest mind az import, mind az export euróban számított értéke csökkent.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatközlése szerint 2023 novemberében az export euróban számított értéke 3,8%-kal, az importé pedig mintegy 25%-kal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. A termék-külkereskedelmi egyenleg 3,2 milliárd euróval javult. Az előző hónaphoz viszonyítva a külkereskedelmi termékforgalom szintje az exportoldalon 1%-kal nőtt, míg az importoldalon 5%-kal csökkent.

Tavaly novemberben a kivitel értéke 12,9 milliárd eurót (4888 milliárd forintot), a behozatalé 11,2 milliárd eurót (4237 milliárd forintot) tett ki. A termék-külkereskedelmi többlet 1,7 milliárd euró (651 milliárd forint) volt. A KSH adatai alapján a kivitel 77%-át és a behozatal 75%-át az EU tagállamaival bonyolította le Magyarország.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?