Kimondták: van, amiben nem tud versenyezni a magyar áru az ukránnal

Kimondták: van, amiben nem tud versenyezni a magyar áru az ukránnal

agrarszektor.hu
Tovább bővülnek a magyar-moldovai agrárkapcsolatok. Újabb lendületet adhat a bilaterális kapcsolatoknak a vetőmagtermesztés és a dróntechnológia területén folytatott együttműködés.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hatalmas lehetőségeket rejt a magyar-moldvai kétoldalú agráregyüttműködés, amelynek újabb lendületet adhat egy befektetésvédelmi megállapodás, ami tovább vonzaná a magyar beruházásokat Moldovába. Többek között ennek a folyamatáról egyeztetett Nagy István agrárminiszter csütörtökön, Budapesten, Vladminir Bolea-val, a moldáv miniszterelnök-helyettessel, agrár- és élelmiszeripari miniszterrel - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A felek egyetértettek abban, Moldova kiváló természeti adottságokkal rendelkezik, amely Kelet és Nyugat, illetve Észak és Dél találkozási pontjánál fekszik. Ez olyan kiemelt stratégiai hely, ahol a moldáv adottságok, valamint a magyar tudás és technológia együttműködése nagy potenciált jelent. Közös vállalatok alapításának kiváló pontja. A miniszterek ilyen közös kitörési pontként tekintenek a vetőmagok termesztésére. Véleményük szerint ugyan a régióban egyik ország sem versenyezhet mennyiségileg Ukrajnával, Oroszországgal, esetleg Romániával, minőségben ugyanakkor regionális vetőmagközpontként tudna Magyarország és Moldova együtt funkcionálni. Ennek megvalósítására a felek megállapodtak további személyes találkozóban.

A megbeszélésen szóba került még, hogy a moldáv fél örömmel fogadná a precíziós és dróntechnológia terén is az együttműködést. Úgy vélik ugyanis, hogy a magyar technológia ár-érték arányban rendkívül kedvező ehhez. A miniszterek megegyeztek továbbá a magyar tudásexport megosztásában is, amely szerint magyar professzorok és szakemberek a moldovai műszaki egyetemre integrált agrárszakokon képzik majd a moldáv fiatalokat. Később pedig nemzetközi szerződés alapján közös diplomát is akkreditáltathatnak majd az együttműködésben részt vevő egyetemisták.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?