Fontos kijelentést tett a Debreceni Egyetem az agrárszakképzésről

Fontos kijelentést tett a Debreceni Egyetem az agrárszakképzésről

agrarszektor.hu
Valós szakmai tapasztalat, piacképes diploma, kiépülő kapcsolati tőke: ezek egyebek mellett a duális képzés előnyei - hangzott el a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint a MAG Praktikum Gyakorlatszervező Központ közös Gyakornoki- és Duális Fórumán kedden. A rendezvényen csaknem ötven vállalat tájékoztatta az érdeklődő egyetemi hallgatókat a szakmai gyakorlati lehetőségekről.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karával, valamint a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karral együttműködő vállalatok aktuális gyakornoki programjaival ismerkedhettek meg a duális képzési forma iránt érdeklődő, illetve a gyakornoki pozíciót kereső hallgatók kedden a Böszörményi úti campuson. Az oktatók és a több mint ötven fogadó cég képviselői a képzéssel kapcsolatos fejlesztési elképzeléseiket vitatták meg - olvasható az egyetem hivatalos oldalán.

A fórum megnyitóján Fenyves Veronika, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar dékánja elmondta, hogy egy felsőoktatási intézményt a munkaerőpiac leginkább a végzett hallgatók tudása, szakértelme és tapasztalata alapján ítél meg. Éppen ezért fontos a Debreceni Egyetem számára a vállalatokkal való közvetlen kapcsolat, csak ilyen partneri visszajelzésekkel lehet elég hatékony a képzésfejlesztés, az oktatók így juthatnak naprakész információkhoz a vállalati igényekkel kapcsolatban.

Most dolgozzuk át az átalakuló gazdasági- és vidékfejlesztési agrármérnök szakunk mintatantervét. Ebben a munkában is aktívan részt vesznek a partnervállalatok és a szakmai szervezetek

- mondta Fenyves Veronika.

A Gazdaságtudományi Kar és az agrárkar számára már hagyomány, hogy a szakmai, gyakorlati időszakot megelőzően a fórum keretében közelebb hozza a cégeket és a hallgatókat, segítve ezzel a megfelelő gyakorlati helyek kiválasztását. Évente a GTK csaknem ezer hallgatója tölt szakmai gyakorlatot a partnervállalatoknál, a duális képzésben pedig a kar kilencvennégyen MSc-hallgatója vesz részt. Ezzel kapcsolatban Stündl László, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja kifejtette, hogy a gyakorlati képzés mind a közgazdász, mind az agrármérnök képzés meghatározó eleme. Mint fogalmazott,

a gyakorlati helyeken a hallgatók az egyetem falai között megszerzett elméleti tudást és a gyakorlati ismereteket úgy tudják kamatoztatni - még a végzés előtt -, hogy közben fejlesztik kompetenciáikat, illetve megfelelnek a jövőbeli munkáltatónak. Célunk a duális képzésünk erősítése, annak érdekében, hogy karunkon minél több BSc-hallgató folytassa tanulmányait duális formában.

A két kar gyakorlati képzéseivel kapcsolatos adminisztratív és szervezési feladatokat a MAG Praktikum Gyakorlatszervező Központ végzi. A szervezet több mint háromezer partnerrel áll kapcsolatban, 2008-as megalakulása óta a DE több mint 14 ezer hallgatójának segített abban, hogy megtalálja a legideálisabb gyakorlati-, illetve duális képzőhelyet. A gyakorlattal kapcsolatban Dékán Tamás, a gyakorlatszervező központ ügyvezetője elmondta, hogy ez már a munka világának előszobája.

A hallgatók többsége jó véleménnyel van a gyakorlati helyekről, szeretik a valós munkakörnyezetet, a csapatmunkát, a tapasztalat- és a kapcsolati tőke szerzésének lehetőségét. A vállalati visszajelzések is pozitívak. A cégek elvárása, hogy a fiatal munkavállaló-jelöltek a gyakorlati helyeken önálló, felelősségteljes munkát végezzenek, ez az esetek döntő többségében pedig teljesül

- tette hozzá Dékán Tamás.

A rendezvényen a vállalati tapasztalatok kapcsán elhangzott: a gyakorlati idő végén a duális partner több mint ötven százalékban munkaszerződést kínál hallgatójának. A tapasztalatok szerint a képzésben résztvevők többége hamarabb talál munkát, mint a gyakorlati tapasztalatokkal nem rendelkező fiatalok. Az idei fórumra közel ötszáz hallgató érkezett és tájékozódott a következő félévtől elérhető szakmai gyakorlati lehetőségekről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03