Hollósi Dávid: folyamatosan egyeztetünk az agrárszakmával

Hollósi Dávid: folyamatosan egyeztetünk az agrárszakmával

Kölcsönös információáramlás, a trendek mélyrehatóbb ismerete és a pályázatok lebonyolítását illetően aktívabb szerepvállalás a célja azoknak az megállapodásoknak, amelyeket az MBH Bank kötött a közelmúltban agrárszakmai szervezetekkel. Hollósi Dávid, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgató az Agrárszektornak elmondta: az együttműködésben érintett szervezetek adják a magyar agrárium gerincét.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az elmúlt hetekben az MBH Bank egy sor agrárszakmai szervezettel kötött együttműködési megállapodást. Mi a célja a banknak azzal, hogy ilyen formális szövetséget köt a mezőgazdaság, illetve az élelmiszeripar képviseletét ellátó csoportokkal?

Ezekkel a szakmaközi szervezetekkel nekünk a Takarékbank révén már nagyon régre visszanyúló megállapodásaink vannak, és ezeket újítottuk most meg, mint egyesült MBH Bank, amely egyben Magyarország legnagyobb agrárportfóliójával rendelkező hitelintézete.

Teljesen természetes szövetség ez, hiszen az ügyfeleink azokból a vállalkozásokból kerülnek ki, akik tagjai ezeknek a terméktanácsoknak.

Olyan szervezetekkel újítottuk meg az együttműködést, mint a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége, a zöldség- és gyümölcstermesztőket tömörítő FruitVeb, a Tej Terméktanács és Szakmaközi Szervezet és a Baromfi Termék Tanács.

Milyen tartalmat jelentenek ezek a megállapodások? Mit vár az MBH Bank ezektől az együttműködésektől?

Mindenekelőtt oda-vissza áramló információt. Mi is nagyon sok mindent látunk az ágazatok szereplőinek a pénzügyeiről, helyzetéről, lehetőségeiről, őket korlátozó tényezőkről, de a folyamatos párbeszéd révén még jobban elmélyülhetünk az ágazatok helyzetét illetően. Rendszeresen, negyedévente készítjük az AgrárTrend Index mutatónkat, ebben például felhasználjuk a szakmai szervezetek által biztosított információkat.

Kapunk tehát tőlük nagyon sok szakmailag értékes anyagot, amelynek révén jobb elemzéseket tudjunk csinálni, jobban látjuk az adott ágazat helyzetét, amelynek révén megalapozottabb hiteldöntéseket hozhatunk.

Az említett szervezetek ráadásul részt vesznek a hálózatunk oktatásában is, és rendszeresen informális beszélgetéseket, találkozókat is tartunk. Bármilyen piaci anomália, új helyzet adódik, azt szakmai szemmel, közösen át tudjuk tekinteni annak érdekében, hogy ezek a szervezetek hatékonyan tudjanak lobbizni a megfelelő döntéshozatalért. Mi pedig tudjuk közvetíteni azokat az információkat ehhez, amivel az ágazat finanszírozása rugalmasan biztosítható.

Miért éppen ezek a szervezetek azok, amelyekkel az MBH Bank megállapodást kötött?

Ezek a csoportok lefedik a magyar agrárium legnagyobb részét, az ezen szervezetek által képviselt ágazatok adják valójában a magyar agrárkibocsátás zömét, hozzávetőleg 80-90 százalékát. Hamarosan indul a Vidékfejlesztési Program, az erre pályázó ügyfelek legnagyobb részben ezen szervezetek tagságából kerülnek ki, ilyen ágazatokban tevékenykednek. A következő időszakban tehát zömmel ők fognak beruházni.

Fontos az is, hogy nemrégiben volt az uniós csatlakozásunk huszadik évfordulója, amely a magyar agrárpolitikát, agrárgazdaságot, agrárpénzügyeket jelentősen befolyásoló esemény volt. A megállapodásokkal valahol erről is megemlékeztünk ünnepélyesen, így szentesítettük az együttműködésünket a következő évekre. Az együttműködés egyben pártoló tagságot is jelent, tagjai lettünk ezeknek a szervezeteknek és természetesen tagdíjat is fizetünk.

Címlapkép forrása: Stiller Ákos
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?