Rengeteg pénzt kapnak ezek a magyarok: így juthatnak a milliárdokhoz

Rengeteg pénzt kapnak ezek a magyarok: így juthatnak a milliárdokhoz

agrarszektor.hu
Jelenleg két pályázati felhívás is elérhető, amely az erdőgazdálkodókat segíti. A Közös Agrárpolitika 2023-2027 közötti támogatási időszakára vonatkozó „Fiatal erdők állománynevelésének támogatása” című felhívás mellett aktív a Vidékfejlesztési Programban (VP) Erdei termelési potenciál mobilizálását szolgáló tevékenységek című kiírása is. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) összegyűjtötte a két felhívásról a legfontosabb tudnivalókat.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Közös Agrárpolitika Irányító Hatósága 2024. június 20-án közzétette a 2023-2027 közötti támogatási időszakra vonatkozó erdészeti kiírások közül a KAP-RD40-1-24 kódszámú, „Fiatal erdők állománynevelésének támogatása” című pályázati felhívást. A Vidékfejlesztési Programban (VP) Erdei termelési potenciál mobilizálását szolgáló tevékenységek címmel kiírt felhíváshoz hasonlóan a címben jelölt KAP felhívásra is az erdészeti hatóság által az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény (Evt.) alapján nyilvántartásba vett erdőgazdálkodók nyújthatnak be támogatási kérelmet - írta meg NAK.

Kibővült azonban a támogatás igénylésére jogosultak köre. Míg a VP-s pályázati felhívás alapján csak magánjogi és önkormányzati erdőgazdálkodók igényelhettek támogatást, a fiatal erdők állománynevelését célzó felhívás ilyen kitételt nem tartalmaz. A két felhívás a támogatható tevékenységek körében nem tér el egymástól: befejezett erdősítés ápolására, tisztításra és magas törzsnyesésre lehet támogatást igényelni. A VP-s pályázat 2,13 milliárd forintos keretösszeggel indult el, míg a fiatal erdők állománynevelésénél 3,9 milliárd forintra pályázhatnak a jelentkezők.

Pozitív változás, hogy jelentősen nőtt minden tevékenység esetében a támogatási összeg köszönhetően annak is, hogy a felhívásban szereplő összegek már nem a kalkulált költségek 40, illetve 50%-át, hanem 65%-át tartalmazzák. További fontos változás a VP-s pályázati felhíváshoz képest, hogy meghatározásra került az igényelhető támogatás maximális összege: 50 ezer eurónak megfelelő forintösszeg. A támogatási kérelem 4 szakaszban adható be:

  • 1. benyújtási szakasz: 2024. szeptember 4. - szeptember 17.
  • 2. benyújtási szakasz: 2024. november 6. - november 19.
  • 3. benyújtási szakasz: 2025. február 11. - február 24.
  • 4. benyújtási szakasz: 2025. szeptember 9. - szeptember 22.

A kifizetési kérelmet a tevékenység maradéktalan megvalósítását követő 20 napon belül kell benyújtani. A határidőt erdőrészlet szinten kell figyelembe venni és elmulasztása jogvesztő. A kifizetési kérelem benyújtható abban az esetben is, amennyiben még nem áll rendelkezésre a véglegessé vált támogatási döntés, azonban a támogatási kérelem szerinti tevékenységet elvégezte az erdőgazdálkodó.

A kifizetési kérelem elbírálására és a támogatás kifizetésére azonban csak a támogatási okirat kibocsátását követően kerülhet sor, az addig benyújtott kifizetési kérelmek felfüggesztésre kerülnek. A pályázati felhívás és mellékletei ezen a linken érhetőek el.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 29. 16:01