Ezt sokan nem tudják: csak ekkor lehet vis maior bejelentést tenni itthon

Ezt sokan nem tudják: csak ekkor lehet vis maior bejelentést tenni itthon

agrarszektor.hu
A támogatásokhoz kapcsolódóan is előfordulhatnak olyan váratlan események, amelyek ellehetetlenítik a támogatásokban vállaltak teljesítését. Ezen vis maior események bejelentését a gazdálkodó elektronikus úton, a Magyar Államkincstár honlapján, ügyfélkapun keresztül kezdeményezheti annak érdekében, hogy mentesüljön bizonyos támogatási feltétel teljesítése alól.  A vis maior események lehetőségeit, csatolandó dokumentumait a vis maiorról szóló 23/2024. (IV. 9.) AM rendelet alapján a Magyar Államkincstár (MÁK) 35/2024.(VI. 13.) számú közleményében ismerteti - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Elsőként azt kell megvizsgálni, hogy tényleg olyan-e a helyzet, mely ténylegesen egy nem várt esemény, s az valóban kihatással lehet-e a vállalt teljesítés elmaradására? Vis maior eseményként ismerhető el tehát az olyan esemény, amely előre nem látható és amelynek következményeit az adott helyzetben általában elvárható gondosság tanúsítása esetén sem, vagy csak aránytalan mértékű beavatkozással lehetett volna elhárítani. Így például aszály esetén a termeléshez kötött szemes fehérjetakarmány-növény termesztés támogatásra kérelmet benyújtó termelő elfogadott vis maior esemény esetén mentesíthető a minimális hozamra vonatkozó követelmény teljesítése alól. Azonban az aszály nem jelenthet vis maior okot például a gyommentesítés elmaradására, hiszen ezen tevékenység az adott helyzetben elvégezhető. Tehát mindenképpen meg kell vizsgálni az ok és okozat közötti összefüggést.

1. feltétel: Ellenőrzési körön kívül felmerülő károkozó körülmény

A vis maior fennállásának három feltétele közül az első - amely alapfeltételként is értelmezhető -, hogy a károkozó körülmény a kedvezményezett „ellenőrzési körén kívül” merüljön fel. Az ellenőrzési körön kívüliség azt jelenti, hogy a kedvezményezett nem képes hatást gyakorolni a kár bekövetkezésére, az tőle független módon keletkezik. Ide sorolhatóak a természeti katasztrófák (aszály, belvíz, fagykár, viharkár, járványok), bizonyos politikai-társadalmi események (fegyveres konfliktus, közlekedési útvonalak lezárása), továbbá bizonyos állami intézkedések (behozatali-kiviteli tilalmak, ország-vagy régióhatárok lezárása). Ide tartoznak továbbá a súlyos üzemzavarok (villamosenergia-ellátás zavarai), és a radikális piaci változások.

2. feltétel: Előre nem látható körülmény legyen

A második feltétel, hogy a kedvezményezett ellenőrzési körén kívül felmerülő körülmény nem látható előre. Az előreláthatóság a kötelezettség vállalásának időpontjára vonatkoztatva vizsgálandó, hiszen ekkor kell felmérni, hogy képesek leszünk-e a jövőben a kötelezettség szabályszerű teljesítésre. Mindezek alapján a feltétel lényege, hogy a kötelezettségvállalás időpontjában a bekövetkező körülményre nem lehet előre felkészülni.

3. feltétel: Az elvárhatóság hiánya

A vis maior fennállásának harmadik feltétele, hogy nem várható el a gazdálkodó részéről a körülmény elkerülése, illetve a kárkövetkezmények elhárítása, azaz az adott helyzetben általában elvárható magatartás tanúsítása esetén sem akadályozható meg a körülmény bekövetkezése. A lényeg, hogy - amennyiben erre lehetőség van - tevőlegesen törekedni kell arra, hogy a károkozó körülmény kialakulását megakadályozza, illetve a károkat elhárítsa az ember, például a vadkár elkerülése meg kell tenni az annak elkerüléséhez szükséges óvintézkedéseket. Ez a feltétel az esemény bekövetkeztének az időpontjában vizsgálandó, ellentétében az előreláthatósági feltétellel, amely a kötelezettségvállalás – tehát megelőző - időpontjában értelmezendő.

Fentiekben leírtak szerint is minden esetben tisztázni szükséges, hogy valóban van-e olyan kötelezettségvállalás, amelynek teljesülésére a bekövetkező vis maiornak hatása van. Amennyiben nincs ilyen, akkor a kár bekövetkezése ellenére sem lehet vis maiorról beszélni, így erre vonatkozó kérelmet sem célszerű benyújtani.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?