Megjósolták, megtörtént: durván visszaesett az EU műtrágya-felhasználása

Megjósolták, megtörtént: durván visszaesett az EU műtrágya-felhasználása

agrarszektor.hu
2022-ben az Európai Unióban 9,8 millió tonnányi ásványi műtrágyát (nitrogént és foszfort) használtak fel a mezőgazdasági termelés során. Ez a 2021-ben felhasznált mennyiséghez képest 10,3 százalékos, a 2017-es rekordévhez képest pedig 15,9 százalékos kumulatív csökkenést jelentett. Magyarországon ennél jóval nagyobb mértékű visszaesés volt megfigyelhető az adott évben a nitrogénműtrágyák és a foszforalapú műtrágyák felhasználását illetően.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

2022-ben az EU-ban 10,3%-kal kevesebb ásványi műtrágyát használt fel a mezőgazdaság, mint egy évvel korábban - írta meg az Eurostat. Az ásványi műtrágyák uniós felhasználásának ezen visszaesése részben a műtrágyaáraknak az orosz-ukrán háború kirobbanását és az Oroszországgal szembeni szankciók alkalmazását követő hirtelen emelkedésével függött össze, amint azt az Európai Bizottság "Az élelmezésbiztonság megőrzése és az élelmezési rendszerek ellenálló képességének megerősítése" című közleményében felvázolta. A helyzetet tovább rontotta a 2022-es évben tapasztalt, rendkívüli aszályos időszak, amelyet az egész Európai Unió mezőgazdasága megérzett.

A nitrogéntartalmú műtrágyákat (ammónia, karbamid, ammónium-nitrát) földgázból származó energiával állítják elő, amelynek ára erősen függ az olajáraktól. Az EU nitrogénalapú műtrágyaipara hagyományosan nagymértékben függ az orosz eredetű gáztól. A foszfátokat főként az EU-n kívül bányásszák, ezért magas szállítási költségekkel járnak. Oroszország és Fehéroroszország a világ kőzetalapú műtrágyák (foszfátok és különösen kálium) termelésének kulcsszereplői. Az orosz-ukrán háború 2022-es kirobbanása, valamint az Oroszországgal szembeni szankciók alkalmazása az adott évben a műtrágyák árának meredek emelkedéséhez vezetett, ami a szakértők szerint hozzájárulhatott a felhasználás csökkenéséhez az EU-ban.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az ásványi műtrágyákon belül a nitrogénalapú műtrágyák felhasználása az uniós mezőgazdasági termelésben 2022-ben a becslések szerint 8,9 millió tonnára csökkent, ami éves szinten 9,4%-os csökkenésnek felel meg. Azok az országok, amelyek az EU legnagyobb mezőgazdasági termelői közé tartoznak és a legnagyobb mezőgazdasági hasznosítású területekkel rendelkeznek, általában a legtöbb nitrogénműtrágyát használják a mezőgazdasági termelésben. 2022-ben az Európai Unióban Franciaország (2 millió tonna) és Németország (1,1 millió tonna) volt a két legnagyobb nitrogénműtrágya-felhasználó. A lista másik végén - érthető okokból - Litvánia (8,4 ezer tonna) és Szlovénia (27,8 ezer tonna) állnak. Magyarország az uniós középmezőnyben található, 2022-ben 325,5 ezer tonna nitrogénműtrágyát használtak fel hazánkban, ami az előző évhez képest (456,3 ezer tonna) jelentős, közel 29%-os visszaesés volt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Eurostat adatiból kiderült, hogy az foszfortartalmú műtrágyák felhasználása az unió mezőgazdaságában 2022-ben 0,9 millió tonna volt. Ez a 2021-ben felhasznált mennyiséghez képest 17,9%-os csökkenést jelentett. A foszforalapú műtrágyákat 2022-ben a mezőgazdaságban leginkább Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban és Romániában használták fel: ezek az országok együttesen az EU teljes felhasználásának mintegy felét tették ki. A lista élén Franciaország állt, 179 ezer tonnával, őt követte Spanyolország 105 ezer tonnával, a dobogó harmadik helye pedig Olaszországnak jutott, 97,6 ezer tonnával. De jelentős volt Románia (86,7 ezer tonna) és Németország (50 ezer tonna) felhasználása is. Bár Lengyelország 2022-es foszfor-felhasználásáról nincsenek adatok, 2021-ben az ország 156,4 ezer tonnát használt fel ebből a fajta műtrágyából. Magyarország 2022-ben mintegy 28,7 ezer tonna foszfort használt fel, ami ugyancsak jelentős, 43%-os visszaesést jelent az előző évi, 50,5 ezer tonnás fogyasztáshoz képest.

 

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Mit tudnak a legújabb kalászos fajták? (x)

Napjainkban a kalászos termesztés kapcsán leggyakrabban elhangzó kulcsszavak: a stressztűrés, a stabilitás, a prémium minőség, a magasabb szintű betegség-ellenállóság és a technológiai rugalmasság.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 4. 13:31