2024. szeptember 8. vasárnap Mária, Adrienn
Nagy változásokra számíthatnak a magyar gazdák: ez vár rájuk 2025-től

Nagy változásokra számíthatnak a magyar gazdák: ez vár rájuk 2025-től

agrarszektor.hu
Megjelent az Agrárminisztérium tájékoztatója a 2025. január 1-től induló AKG vetésszerkezetére vonatkozóan. A közlemény szerint a Vidékfejlesztési Program keretében működő agrár-környezetgazdálkodási támogatás (AKG) kötelezettségvállalási időszaka 2024. december 31-én lezárul. Az AM határozott szándéka a támogatási forma fenntartása. Ennek megfelelően 2024. őszén meghirdetésre kerül egy 2025. január 1-től induló, 5 éves időszakra szóló új AKG felhívás.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az új felhívás mielőbbi megjelentetése érdekében intenzív egyeztetések zajlanak az Európai Bizottsággal. Az Európai Bizottság jóváhagyása előtt csak az előzetes tervek általános ismertetése lehetséges, az alábbiakban letölthető tájékoztató, elsősorban a szántó vetésszerkezeti előírások kapcsán, ezt a célt szolgálja a gazdák felkészülését segítve - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. Az AKG továbbra is önkéntes, a gazdálkodó saját döntései alapján választott vállalásokon alapuló intézkedés marad. Az új program kapcsán két általános vezérlő elv emelendő ki:

  • Általános európai uniós elvárás, hogy a környezetvédelmi, éghajlattal kapcsolatos intézkedésekben - közte az AKG intézkedésben - foglalt vállalások a környezeti célok tekintetében mutassanak túl a korábbi időszak azonos vagy hasonló intézkedésekben foglalt előírásokon. Ezt szem előtt tartva az új AKG-ban a tervek szerint kibővítésre kerül egy-egy korábbi, elsősorban szabadon választható vállalás, valamint bevezetésre kerülnek új vállalások, továbbá szántó kategória esetén kialakításra kerül a horizontális szántó tematikus előíráscsoportnál (TECS) magasabb környezeti hozzáadott értékkel rendelkező két új TECS (Talajmegújító szántó; Natura 2000 szántó).
  • Fontos cél a vállalások és a kapcsolódó szabályok egyszerűsítése. Ennek megfelelően a korábbi 16 db TECS helyett 10 db TECS kialakítása tervezett, miközben a szabadon választható vállalások száma is racionalizálásra kerül.

Az őszi vetési időszakhoz kapcsolódóan az alábbi linken található meg az új AKG szántó TECS-eket érintő, tervezett vállalások, amelyek érinthetik a 2025. évi vetésszerkezet kialakítását. A teljes tájékoztatás pedig itt érhető el.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 8. 14:01