Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A Bizottság nagyra értékeli a stratégiai párbeszédben részt vevő 29 tag 2024 januárja, a párbeszéd Ursula von der Leyen elnök általi elindítása óta végzett fontos munkáját, és hálás azért, hogy a tagok a folyamat egésze során konstruktív együttműködést folytattak a zárójelentés véglegesítése és egyhangú jóváhagyása érdekében. A mai eredmények is megmutatják, hogy lehetséges konszenzust kialakítani az agrár-élelmiszeripari lánc különböző pontjain megjelenő fontos érdekek között, még akkor is, ha az agrár-élelmiszeripari kérdésekről szóló nyilvános vita rendkívül polarizált - írja közleményében az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete.
Ha kitartunk e megközelítés mellett, és továbbra is ösztönözzük a párbeszédet és erősítjük a kölcsönös bizalmat a különböző nézőpontú szereplők között, akkor tartós megoldások születhetnek, melyek versenyképes, ellenállóképes, sokszínű és fenntartható uniós agrár-élelmiszeripari rendszereket eredményeznek. A Bizottság ezért alaposan meg fogja vizsgálni a jelentés arra vonatkozó ajánlásait, hogy ki kell alakítani egy új platformot, melynek révén az agrár-élelmiszeripari ágazat különböző részein aktív szereplők, a civil társadalom képviselői és a tudományos élet szereplői folyamatosan mérlegelhetik az agrár-élelmiszeripari rendszerek fenntarthatóbbá és ellenállóképesebbé tételére irányuló stratégiákat.
A párbeszédről készült jelentés szerint az élelmiszerek és a mezőgazdasági termékek előállítása alapvető elemét képezi az európai társadalomnak és Európa biztonságának, az európai élelmiszerek és gazdálkodási rendszerek sokszínűsége pedig fontos értéket jelent. A stratégiai párbeszéd résztvevői egyetértenek abban, hogy az agrár-élelmiszeripari ágazat gazdasági, környezeti és társadalmi fenntarthatósága erősítheti egymást, különösen, ha ezt koherens szakpolitikai intézkedések is támogatják. A résztvevők a jelentésben kiemelik a piacok, az étkezési szokások és a fenntarthatóságot szolgáló innováció szerepét is.
A jelentésben részletezett ajánlások öt pillérre épülnek:
- Együttműködés a fenntartható, ellenálló és versenyképes jövőért: ez a rész foglalkozik a KAP-nak a fenntarthatóbb és versenyképesebb élelmiszerrendszerek felé történő kiigazításával, valamint a gazdálkodók élelmiszer-értékláncban elfoglalt pozíciójának megerősítésével, a hozzáféréssel.
- Előrelépés a fenntartható agrár-élelmiszeripari rendszerek felé: az e cím alatt található ajánlások a fenntartható gazdálkodási gyakorlatok támogatására és előmozdítására irányulnak, beleértve az állattenyésztést is, és támogatják az állatjólléttel kapcsolatos fokozott tudatosságot.
- Az átalakuló rugalmasság előmozdítása: a növekvő környezeti, éghajlati, geopolitikai és gazdasági kockázatokkal szemben a jelentés felvázolja a kockázatkezelési eszközök és a válságkezelés megerősítésének szükségességét, valamint a termőföldek jobb megőrzését és kezelését.
- Vonzó és sokszínű ágazat építése: ebben a részben a generációk megújulásának és a nemek közötti egyenlőségnek fontosságát részletezik, valamint a munkavállalók védelmének szükségességét.
- A tudáshoz és az innovációhoz való jobb hozzáférés és azok felhasználása.