Brüsszel megkapta a jelentést: így alakulhatnak a támogatások a jövőben

Brüsszel megkapta a jelentést: így alakulhatnak a támogatások a jövőben

agrarszektor.hu
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ma átvette az EU mezőgazdaságának jövőjéről szóló stratégiai párbeszéd zárójelentését, amelyet a csoport elnöke, Peter Strohschneider professzor adott át. A „Közös európai mezőgazdasági és élelmiszeripari kilátások” című jelentésben a szerzők értékelik a kihívásokat és a lehetőségeket, majd ajánlásokat fogalmaznak meg. A javaslataik iránymutatásul szolgálnak majd az Európai Bizottság számára, amikor az kialakítja a mezőgazdaságra és az élelmiszerekre vonatkozó stratégiai jövőképet, amelyet Ursula von der Leyen elnök második mandátumának első 100 napjában fog benyújtani.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Bizottság nagyra értékeli a stratégiai párbeszédben részt vevő 29 tag 2024 januárja, a párbeszéd Ursula von der Leyen elnök általi elindítása óta végzett fontos munkáját, és hálás azért, hogy a tagok a folyamat egésze során konstruktív együttműködést folytattak a zárójelentés véglegesítése és egyhangú jóváhagyása érdekében. A mai eredmények is megmutatják, hogy lehetséges konszenzust kialakítani az agrár-élelmiszeripari lánc különböző pontjain megjelenő fontos érdekek között, még akkor is, ha az agrár-élelmiszeripari kérdésekről szóló nyilvános vita rendkívül polarizált - írja közleményében az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete.

Ha kitartunk e megközelítés mellett, és továbbra is ösztönözzük a párbeszédet és erősítjük a kölcsönös bizalmat a különböző nézőpontú szereplők között, akkor tartós megoldások születhetnek, melyek versenyképes, ellenállóképes, sokszínű és fenntartható uniós agrár-élelmiszeripari rendszereket eredményeznek. A Bizottság ezért alaposan meg fogja vizsgálni a jelentés arra vonatkozó ajánlásait, hogy ki kell alakítani egy új platformot, melynek révén az agrár-élelmiszeripari ágazat különböző részein aktív szereplők, a civil társadalom képviselői és a tudományos élet szereplői folyamatosan mérlegelhetik az agrár-élelmiszeripari rendszerek fenntarthatóbbá és ellenállóképesebbé tételére irányuló stratégiákat.

A párbeszédről készült jelentés szerint az élelmiszerek és a mezőgazdasági termékek előállítása alapvető elemét képezi az európai társadalomnak és Európa biztonságának, az európai élelmiszerek és gazdálkodási rendszerek sokszínűsége pedig fontos értéket jelent. A stratégiai párbeszéd résztvevői egyetértenek abban, hogy az agrár-élelmiszeripari ágazat gazdasági, környezeti és társadalmi fenntarthatósága erősítheti egymást, különösen, ha ezt koherens szakpolitikai intézkedések is támogatják. A résztvevők a jelentésben kiemelik a piacok, az étkezési szokások és a fenntarthatóságot szolgáló innováció szerepét is.

A jelentésben részletezett ajánlások öt pillérre épülnek:

  • Együttműködés a fenntartható, ellenálló és versenyképes jövőért: ez a rész foglalkozik a KAP-nak a fenntarthatóbb és versenyképesebb élelmiszerrendszerek felé történő kiigazításával, valamint a gazdálkodók élelmiszer-értékláncban elfoglalt pozíciójának megerősítésével, a hozzáféréssel. 
  • Előrelépés a fenntartható agrár-élelmiszeripari rendszerek felé: az e cím alatt található ajánlások a fenntartható gazdálkodási gyakorlatok támogatására és előmozdítására irányulnak, beleértve az állattenyésztést is, és támogatják az állatjólléttel kapcsolatos fokozott tudatosságot.
  • Az átalakuló rugalmasság előmozdítása: a növekvő környezeti, éghajlati, geopolitikai és gazdasági kockázatokkal szemben a jelentés felvázolja a kockázatkezelési eszközök és a válságkezelés megerősítésének szükségességét, valamint a termőföldek jobb megőrzését és kezelését.
  • Vonzó és sokszínű ágazat építése: ebben a részben a generációk megújulásának és a nemek közötti egyenlőségnek fontosságát részletezik, valamint a munkavállalók védelmének szükségességét.
  • A tudáshoz és az innovációhoz való jobb hozzáférés és azok felhasználása.
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 15. 14:34