Fontos kijelentést tett Szijjártó Péter a magyar agráregyetemről

Fontos kijelentést tett Szijjártó Péter a magyar agráregyetemről

agrarszektor.hu
A magyar kormány fontosnak tartja az együttműködést a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel (MATE). Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az egyetem tanévnyitó ünnepségén beszélt arról, hogy közös cél, hogy minél több ország piacát meg tudják hódítani a hazai mezőgazdasági és élelmiszeripari technológiák.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy a magyar külpolitika céljai közé tartozik a hazai termékek és technológiák eljuttatása a külföldi piacokra, vagy az itt még jelen nem lévő tudás hazahozása, illetve a felsőoktatást nemzetköziesítése. Ebben pedig fontos pillér és erőforrás a MATE - tette hozzá a tárcavezető, aki arra is rámutatott, hogy az intézmény az egyik legnemzetközibb egyetem Magyarországon a kétszáz külföldi hallgatójával, akik közül sokan a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretében jelenleg hazánkban tanuló nyolcszáz diák közé tartoznak.

Szijjártó Péter beszédében arra is emlékeztetett, hogy Magyarország nem tartozik a világ legnépesebb, legnagyobb államai közé, korlátozottak az erőforrásai, ezért igazán jól, reálisan kell meghatározni azon ágazatok, technológiák és tudásterületek körét, ahol globálisan versenyképes teljesítmény érhető el a képzésbe történő koncentrált, folyamatos beruházások révén. A víztudomány, a mezőgazdaság, az élelmiszeripar vagy az élelmiszerbiztonság mind-mind ilyen területek - hangsúlyozta a tárcavezető.

Kiemelte, ha a hazai termékek és technológiák nem lennének a világ élvonalában, akkor Magyarország nem tudna kétszer annyi terményt előállítani a mezőgazdaságban, mint amennyi szükséges az élelmiszerfogyasztás fedezéséhez, vagy éppen nem lenne hazánk a világ tíz legnagyobb vetőmagexportőre között, vagy nem zajlanának több százmillió dollár értékben magyar vállalati beruházások kötött segélyhitel-program keretében Laosztól a Zöld-foki Köztársaságon át egészen Vietnamig a víztisztítás, a vízellátás, az akvakultúra, a mezőgazdaság vagy az élelmiszer-feldolgozás területén - sorolta Szijjártó Péter. A miniszter szerint mindez azt mutatja, hogy a MATE vezetői, oktatói és hallgatói fontos erőforrásokat jelentenek a magyar külpolitikai és külgazdasági stratégia végrehajtása során.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?