Indul a pénzosztás: 150 milliárdot szórnak szét itthon, sokan örülhetnek

Indul a pénzosztás: 150 milliárdot szórnak szét itthon, sokan örülhetnek

agrarszektor.hu
Hosszú idő után először pörgött fel látványosan a hazai uniós fejlesztési intézményrendszer, csak a múlt héten majdnem 100 milliárd forintnak lett gazdája. Erről Essősy Zsombor, a Magyarok a Piacon Klub elnöke beszélt, aki szerint több pályázati felhívás jelent meg az elmúlt időszakban, amelyek szinte kivétel nélkül a hazai élelmiszeripar versenyképességének javítására hivatottak. Hétfőtől már a nagy élelmiszeripari cégek pályázhatnak, amelyek akár 5 milliárdot is kaphatnak egy-egy beruházásukra.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

Magasabb ütemre kapcsolt a hazai uniós fejlesztési intézményi rendszer, erre utal, hogy a múlt héten 77 pozitív támogatói döntés született, csak szeptember 12-én, egy nap alatt 75 pályázat kapott zöld jelzést - írta meg a Világgazdaság. A szeptember 9-ei héten a pályázatok hivatalos honlapjára felkerült támogatott projektek összértéke meghaladta a 100 milliárd forintot, amelyből a legnagyobb tételt a Nemzetgazdasági Minisztérium által felügyelt 78 milliárd forint keretösszegű munkaerőpiaci projekt képviselte, a többit, bő 20 milliárdot pedig a települések fejlesztésére hivatott TOP Pluszból ítélték oda.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken arról beszélt a Kossuth Rádióban, hogy a közvélekedéssel ellentétben tagállami mércével nézve Magyarország egyáltalán nem áll rosszul az uniós pályázatok lehívása terén. A szeptember 16-i, hétfő reggeli állás alapján a 2021-2027-es uniós ciklus félidejében az operatív programokból már 3686 milliárd forint támogatást ítéltek oda a kedvezményezetteknek, amiből 3340 milliárd forint hatályos szerződéssel rendelkezik, a kifizetett összeg pedig 1715 milliárd forintot tett már ki.

Felpörögtek az élelmiszeripari beruházások

Több pályázati felhívás jelent meg az utóbbi hónapokban, legnagyobb számban a vidékfejlesztési és agrár pályázatok - erősítette meg Essősy Zsombor, a Magyarok a Piacon Klub elnöke. A szakértő szerint egyértelműen az élelmiszeripari pályázatok mennek most a legjobban: a kisebb cégekre szabott kiírás, amely „Feldolgozó üzemek fejlesztésének támogatása” nevet viselte, és 50 milliárd forráskerettel lett meghirdetve, augusztusban járt le. De most is várható egy nagyobb roham, ugyanis szeptember 16-án jelent meg a „Feldolgozó üzemek komplex fejlesztésének támogatása” című felhívás 150 milliárd keretösszeggel, amiben akár 5 milliárd forintot is nyerhetnek az élelmiszeripari cégek hatékonyság- és kapacitásnövelésre. Ez utóbbi a nagyobb cégekre lett kiírva, és már most jelentős az érdeklődés iránta.

Essősy Zsombor elmondása szerint összesen 300 milliárd forintot rakott félre a kormány az élelmiszeripar hatékonyságának fejlesztésére. Mivel 50%-os támogatási intenzitás van ennél a programnál, ezért az mintegy 600 milliárd forint értékű beruházást generálhat, amivel óriási lépést tehet előre Magyarország a versenyképessége növelése érdekében. Az élelmiszeripar a hazai versenyképesség egyik alappillére lesz - mondta nagyon határozottan a szakember, hozzátéve, hogy jelennek meg felhívások a következő hónapokban például állattartó telepek és kertészetek fejlesztésére is. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 19. 06:02