Valami beindulhat: egyre több hitelt vehetnek fel a magyar gazdák

Valami beindulhat: egyre több hitelt vehetnek fel a magyar gazdák

agrarszektor.hu
Továbbra is kismértékben csökken az agrárhitelpiac, de a már megjelent és a várható új pályázati lehetőségek fordulatot hoznak a szektorban. Ezen kívül várhatóan a vállalkozók hitelfelvételi kedvét és a bankok nyitottságát is erősíteni fogja a KAP Stratégiai Tervben jóváhagyott, beruházási hitelekhez igénybe vehető kamatköltség- és kezességidíj-támogatás. Az OTP Bank szakértői szerint pedig a 2025-ös év második felére beindulhat a beruházás és támogatás előfinanszírozás érdemi előkészítése.

Az agrárszektor az elmúlt évtized dinamikus fejlődését követően 2023 második negyedévében megtorpant. A mezőgazdasági inputok árai jelentősen megemelkedtek, emellett a finanszírozási lehetőségek szűkülése, a kamatok emelkedése, valamint a pályázati lehetőségek kifutása számos nehézséget okozott. Mindez arra ösztönözte a szereplőket, hogy visszafogják beruházásaikat és kivárjanak. Ezt igazolja a Magyar Nemzeti Bank júniusi, a hitelintézetek összevont mérlegéről szóló statisztikája, amely szerint a nem pénzügyi vállalatok hitelállománya 2024 első hat hónapjában 227 milliárd forinttal, majdnem 2%-kal nőtt. Ezzel szemben a mezőgazdasági cégek hitelállománya stagnált, míg az élelmiszeriperi cégek hitelállománya az év első hat hónapjában 5%-kal csökkent - írja az OTP közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az OTP Bank tapasztalatai alapján a szántóföldi növénytermesztők - akiket a leginkább érint az aszály, a jégkár, vagy a viharok okozta szélsőséges időjárás - a legvisszafogottabbak a hitelfelvétel terén. Ők az év második felében várhatóan főként a forgóeszköz-finanszírozással élnek majd az idei negatív időjárási hatások miatt. A szektor növekedésének újraindításához a legfontosabb segítséget a már megjelent, új pályázati felhívások jelentik: feldolgozó üzemek komplex fejlesztésére; kertészeti üvegházakhoz, hűtőházakhoz kapcsolódó, és a betakarítást követő (post harvest) fejlesztésre; valamint állattartó telepek fejlesztésére lehet támogatásokat nyerni.

Az elérhető pályázatok a 2025-ös év második felére érdemben beindíthatják a beruházási és támogatás finanszírozást, ha a bírálat során az Irányító Hatóság gyors döntést hoz. A tapasztalataink alapján az előlegigénylés, és a beruházási hitelhez kapcsolódó támogatás-előfinanszírozási konstrukcióink is komoly segítséget jelentenek majd az agrárvállalkozásoknak az elkövetkező időszakban, hiszen hozzájárulnak a beruházási terveik megvalósításához. A stratégiai tervezés lehet a siker kulcsa, amivel a szektor szereplői a gazdasági nehézségeken túllépve fenntartható növekedést érhetnek el

- nyilatkozta Szabó István, az OTP Bank Agrárgazdasági Értékesítési Igazgatóságának vezetője.

EZ IS ÉRDEKELHET

Várhatóan a hitelfelvételi kedvet, valamint a bankok finanszírozási aktivitásait is jelentősen erősíteni fogja - a KAP Stratégiai Tervben jóváhagyott - a projekt elszámolható költségeinek 10%-áig felhasználható kamatköltség- és 5%-áig felhasználható kezességidíj-támogatás. A gazdák ezeket a támogatott projektek megvalósítását szolgáló beruházási hitelekhez igényelhetik. További segítséget jelenthet a piaci szereplőknek, hogy az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) intézményi garanciájával erősíthetik az ügyletek fedezeti oldalát: a pályázati felhívásban megfogalmazott feltételek teljesítése esetén a projekt megvalósításához igénybe vett beruházási hitel kamatának jelentős részét visszaigényelhetik.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. szeptember 23. 14:02