Ez sokaknak nem fog tetszeni: feltételekhez kötnék az agrártámogatást is

Ez sokaknak nem fog tetszeni: feltételekhez kötnék az agrártámogatást is

agrarszektor.hu
Svédország és Finnország a jogállamisághoz kívánja kötni az uniós agrártámogatásokat. Az EU-s agrártámogatások mindeddig zavartalanul áramoltak Magyarországra, dacára annak, hogy a többi uniós támogatás jelentős részét visszatartották, legfőképp korrupciós vádak miatt.

Jessica Rosencrantz svéd és Joakim Strand finn európai ügyekért felelős miniszter a szeptember 24-én esedékes miniszteri találkozót megelőzően az Európai Bizottságnak címzett közös levelükben úgy fogalmaztak, hogy "minden tagállamnak ragaszkodnia kell közös értékeinkhez, nevezetesen a jogállamisághoz, a demokráciához és az alapvető jogokhoz". Mint írták, ezeket az értékeket minden tagállam saját szabad akaratából fogadta el. A valóság azonban sajnos megmutatta, hogy aktív jogállamisági politikára van szükség - olvasható a 24.hu oldalán.

A felülvizsgálatnak a két miniszter szerint ki kell terjednie az EU közös agrárpolitikája (KAP) keretében évente kiosztott sokmilliárdos ágazati támogatásokra is. A nyugati gazdák élénken védelmezik ezeket a forrásokat, különösen a nagy mezőgazdasági termelők, például Franciaország, Olaszország és Spanyolország esetében. Mint ismeretes, a KAP a 2023-2027-es időszakra 264 milliárd eurót különít el, amelyből 189 milliárd euró közvetlen jövedelemtámogatást és 66 milliárd eurót az elszegényedett vidéki területek fejlesztésére fordít, de a többi uniós kiadásra vonatkozó felügyelet nélkül.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?