2024. október 24. csütörtök Salamon
Elárulta Nagy István, mi várhat a gazdákra: új intézkedések jöhetnek

Elárulta Nagy István, mi várhat a gazdákra: új intézkedések jöhetnek

agrarszektor.hu
Vissza kell helyezni a gazdák érdekeit az uniós agrárpolitika középpontjába - mondta Nagy István, a Bukarestben rendezett Európai Gazdák Kongresszusán, ahol a magyar EU-elnökség célkitűzéseit és eddigi eredményeit is ismertette. A rendezvényen az agrárminiszter hangsúlyozta, a kialakult helyzetet látva döntött úgy a magyar elnökség, hogy a legfontosabb, kiemelt elnökségi prioritásai közé emeli a gazdaközpontú agárpolitikát. A magyar elnökség célja ugyanis a versenyképes, válságálló, fenntartható, gazdabarát és tudásalapú európai mezőgazdaság előmozdítása. 

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A tárcavezető szerint javítani kell a meglévő válságkezelési intézkedéseket, hogy gyorsabban és hatékonyabban lehessen reagálni a válsághelyzetekre. Nagy István nem tartja elfogadhatónak, hogy a gazdálkodók sok esetben csak a káresemény bejelentését követő hosszú hónapok elteltével kapják meg a jogos kompenzációt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hiszem, hogy az innovatív beruházások támogatása nélkül nem lehetünk versenyképesek

- húzta alá Nagy István, aki hozzátette, a versenyképesség javításához elengedhetetlen a gazdák jövedelembiztonságának garantálása, amelyben kiemelt szerepet kell vállalnia az alaptámogatásnak. A tárcavezető emlékeztetett, hogy a magyar elnökség a tagállamok támogatásával következtetéseket fogadott el „gazdaközpontú 2027 utáni Közös Agrárpolitika” címmel, amely az elnökségi prioritások mentén fogalmaz meg iránymutatásokat a 2027 utáni Közös Agrárpolitikával kapcsolatban.

Kiállunk a különálló, független és kétpilléres KAP mellett, amelyben kulcsszerepet kell kapnia a jövedelempótló közvetlen támogatásoknak, csakúgy, mint az életképes vidéki területeket támogató vidékfejlesztési intézkedéseknek

Az agrárminiszter kitért arra is, hogy a következtetések a szabályok egyszerűsítését is érintik, vagyis azt, hogy milyen módon lehet gazdabaráttá tenni a KAP végrehajtását. Bízik abban, hogy az új Bizottság megfontolja majd a következtetésekben leírtakat mind az európai mezőgazdaság jövőjére vonatkozó vízió, mind pedig a 2027 utáni KAP-ra vonatkozó jogszabályi javaslatok kidolgozása során.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?