Itt az agrártárca terve a földadóról: készül a javaslat, ez várhat a magyarokra

Itt az agrártárca terve a földadóról: készül a javaslat, ez várhat a magyarokra

MTI
Az Agrárminisztérium már dolgozik a földadó eltörlését célzó törvényjavaslaton, miután gazdaszervezetek 120 ezer aláírást gyűjtöttek össze a Hódmezővásárhelyen kivetett közteher elleni tiltakozásul. A gazdák félelme, hogy a baloldali önkormányzatok és polgármesterek máshol is a földadó bevezetésére készülnek, ezzel is terhelve - a háború, a szankciós energiaválság és az aszály mellett eleve nehéz helyzetben lévő - gazdákat, földtulajdonosokat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A gazdaszervezetek képviselői márciusban adták át jelképesen Nagy István agrárminiszternek azt a 120 ezer aláírást, amelyet a földadó elleni petícióban gyűjtöttek és felkérték a minisztériumot arra, hogy dolgozza ki a földadó eltörlését lehetővé tévő törvényjavaslatot. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Győrffy Balázs szerint az aláírás mennyisége egy komoly társadalmi igényt jelez, egyfajta nyomás a kormányon. Bízik abban, hogy a kormánnyal való eddigi jó együttműködés ebben a témában is folytatódni fog és a gazdák számára kedvező döntés születik. A magyar gazdák úgy gondolják, hogy rendkívül káros és felelőtlen döntés a földadó bevezetésének bármilyen formája - írta a Miniszterelnöki Kabinetiroda.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Agrárminisztérium és a kormány a magyar gazdák mellett áll, elítélik és ellenzik a helyi földadók bevezetésének minden formáját. Nagy Istvén, mint fogalmazott, meghallották a kérést, és meg is teszik a szükséges lépéseket. Elkötelezettek amellett, hogy a termőföld nem képezheti adó alapját, és ennek jogszabályban is érvényt fognak szerezni. Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke a közleményben tájékoztatott, hogy a gazdák számtalan módon vállalják a közterhek megfizetését. Ez egy újabb sarc - folytatta -, amit véglegesen visszautasít a gazdák nevében. "Soha többet földadót", ezt kérik Magyarország kormányától. A törvényjavaslatot a gazdaszervezetek és a kormányzat szereplői közösen fogják kidolgozni és benyújtani az Országgyűlés elé - fűzte hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?