A magyar ásványvíz egyedülálló Európában

agrarszektor.hu
Magyarországon jelenleg mintegy 130 elismert ásványvíz kút található, amely szinte egyedülálló Európában, mondta megnyitóbeszédében Dr. Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár az ásványvíz helyzetéről szóló konferencián.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A természetes ásványvíz nemzeti értékünk, évszázadok óta ismert, igazi hungarikum, amelynek védelmét a közeljövőben kiemelt feladatnak kell tekinteni. Felismerve a magyar ásványvizek jelentőségét az Új Széchenyi terv prioritásként említi az ágazat fejlesztését is - fejtette ki beszédében az államtitkár.

Magyarországon az egy főre jutó ásványvíz-fogyasztás a rendszerváltozás óta évente folyamatosan 20-30 százalékkal növekedett, s mára eléri az évi fejenkénti 110 litert. Az európai fogyasztást tekintve hazánk az erős középmezőnyben szerepel, mert az európai átlag 130 liter/fő/év. Az emelkedés legfőbb oka, hogy az emberek egyre inkább felismerik az egészséges táplálkozás fontosságát, és értékelik az ásványvíz táplálkozás-fiziológiai tulajdonságait. A jelentőségéhez képest mégis kevés szó esik a termékről. Jelenleg 35 gyártó cég uralja a hazai ásványvízpiacot, s a forgalmazott márkák száma megközelíti az ötvenet.

Az eseményen lehetőség nyílt a hazai és külföldi szakemberek, piaci szereplők és a jogalkotók közötti párbeszédre. Jelen volt a hazai ásványvizes szakma 70 százaléka, a külföldi előadók között pedig olyan neves szakemberek szerepeltek, mint Hubert Genieys, az európai palackozottvíz-előállítók szövetségének elnöke, illetve Patricia Fosselard, az európai palackozottvíz-előállítók szövetségének titkára. A szakmai egyeztetésen áttekintették a nemzetközi kereskedelmi, fogyasztási és szabályozási trendeket, amelyek egyre több területen érintik a hazai természetes ásványvizek gyártóit is.

A konferencia zárásaként elhangzott, hogy fontos feladat a palackozott vizek és italok elhasznált csomagolóanyagainak újrahasznosítása, valamint a termékdíj szabályozásának módosítása - olvasható a Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06