Ételünk és jövőnk: Hungarikumok a növénytermesztésben

Ételünk és jövőnk: Hungarikumok a növénytermesztésben

Takarék Agrár24
A hazai növénytermesztésben több olyan kultúra is van, ami kiérdemelte a hungarikum minősítést. De mi is az a hungarikum és miért fontosak a mezőgazdaságban?

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A 2012. évi XXX. törvény alapján: "gyűjtőfogalom, amely egységes osztályozási, besorolási és nyilvántartási rendszerben olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelöl, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye."

Fenti törvényi definíción túl gondolkozzunk el egy kicsit, miért is fontosak nekünk a hungarikumok a mezőgazdaságban. Egyfajta márkaértékről beszélhetünk, ami a homogenizálódó és egyre inkább nagyüzemivé váló termelést kiegészítheti, továbbá nemcsak az adott termékhez, hanem az azt előállító földrajzi régióhoz is köthető, azt is erősíti. A központi erőforrásokkal támogatott marketing erőfeszítések a helyi termelőket is segítik, ezáltal vidékfejlesztési célokat is szolgálnak, hozzájárulhatnak a nagy- és kisüzemi gazdálkodás megfelelő egyensúlyához.

Most az alföldi kamillavirágzat, szőregi rózsatő és a makói hagyma után kutattunk. Nézzük, mit lehet tudni róluk és termesztésükről, aktuális piaci helyzetükről, illetve milyen jövőképpel rendelkeznek.

Szőregi rózsa

A Szeged melletti Szőregen és környékén mintegy 50-55 hektáron, más források szerint közel 100 hektáron termesztenek rózsát, évi 4-5 millió db nemes rózsatő kerül kereskedelmi forgalomba. Ezzel közel 250 termelő megélhetését biztosítja a 2004 óta hungarikumként is számontartott virág. Szőreg és környéke az ország legmelegebb nyarú és legjobb fényellátottságú vidéke, emellett a hordalékos öntéstalaj kiváló terepet ad a rózsatermesztéshez, a Tisza és Maros folyók közelsége pedig az optimális relatív páratartalmat és az öntözés lehetőségét biztosítja. A szükséges szaktudás és szakértelem itt generációról generációra adódik tovább. A rózsatövek 90%-a exportálásra kerül, így a hazai vásárlókhoz éves szinten mindössze 400-500 ezer rózsatő kerül.

Alföldi kamillavirágzat

A kamilla az egyik legfontosabb gyűjtött gyógynövényünk. A virágot évente 200-500 tonna közötti mennyiségben gyűjtik hazánkban, jellemzően az Alföld területén, a Tiszántúlon. Az "Alföldi kamillavirágzat" az Alföld szikes területeiről kézi erővel begyűjtött, vadon termő kamilla szárított, válogatott virága. Bár a világ több pontján jelen van, sőt sok helyen termesztik is, de olyan tulajdonságokkal, és hatóanyag tartalommal, mint az alföldi változata, sehol sem rendelkezik. A termelés azonban évről évre zsugorodik. Míg a 90-es években a teljes gyógynövénypiacra nézve 20 ezer tonna drogot (ez a kifejezés gyakorlatilag a szárított hatóanyagot jelenti) exportáltunk, addig ma ez a szám 2 ezer tonna alá esett.

Forrás: AKI 2019, Takarékbank Agrárcentrum szerk.

Makói hagyma

A makói hagyma az 1882-es brüsszeli világkiállításon nyert első helyezéssel vált világhírűvé. A makói hagymát a földrajzi környezete tette különlegessé: magas a szárazanyag tartalma, erős ízhatással bír jól eltartható, valamint a hagyományos dughagymás módszerrel termesztik. Ennek ellenére a termesztése drasztikusan visszaesett: míg a 80-as években országosan 6000 hektáron termeltek hagymát - ebből Makó környékén 1000 hektáron - , addig mára 50 hektárra csökkent a makói termőterület és országosan is csak 1500 hektáron folyik a hagymatermesztés. Az okok az olcsó - elsősorban kínai - import hagyma térnyerésében keresendők.

A hazai mezőgazdaság számos olyan értéket teremtett, mely egyedi, különleges, magas minőségű és a világpiacon is megállja a helyét. Fontos, hogy ezeket az értékinket megőrizzük és fenntartsuk a jövő nemzedékének is.

Írta: Farkas Anita - Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állattenyésztés

Ki szeretne drágább csirkét venni?

A broilercsirkék tartása drámai fejlődésen ment keresztül, jelenleg azonban egyre növekvő ellenérzéseket vált ki a társadalomban.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?