Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Keddi ülésükön a képviselők egyetértettek abban, hogy a tápanyag-összetételre vonatkozó legfontosabb információkat (energiatartalom, zsír, telített zsír, cukor és só mennyisége) olvashatóan és táblázatos formában kell a csomagoláson feltüntetni. Ehhez a listához a szakbizottság hozzátette még a mesterséges transzzsírokat.
A fenti információkat az EP-képviselők szerint 100 grammos, vagy 100 milliliteres bontásban kell megadni, és a csomagoláson az ajánlott napi mennyiséget is fel kellene tüntetni.
Bizonyos élelmiszerek esetében (ezek közé tartozik a marhahús, a méz, az olívaolaj vagy a friss gyümölcsök és zöldségek) a csomagoláson meg kellene adni a származási országot. Az EP kérésére a Miniszterek Tanácsa a fenti listához még hozzátette a sertés-, a bárány-, a kecske- és a baromfihúst. A szakbizottság megszavazta, hogy a húsok, a baromfi és a hal esetében a származási országot akkor is meg kell adni, ha azt valamilyen élelmiszerben összetevőként használják fel.
A húsok esetében a címkén szerepelnie kell, hogy az állat hol született, hol tartották és hol vágták le. Azt is jelölni kell, ha az állatot - bizonyos vallási előírások miatt - kábítás nélkül ölték le. Az úgynevezett imitált élelmiszerek ügyében a képviselők leszögezték, hogy ha egy bizonyos összetevőt kicserélnek az adott termékben, akkor azt a csomagoláson egyértelműen fel kell tüntetni.
A szabályozás nem terjed ki az alkoholos italokra. Az új szabályok alól mentességet élveznek még az ajándékcsomagok, a szezonális édességek, a nem előrecsomagolt élelmiszerek, beleértve a közvetlen fogyasztásra szánt termékeket is. A mikrovállalkozások által előállított kézműves élelmiszerek sem tartoznak a szabályozás hatálya alá - tájékoztat a BruxInfo.