A makói hagyma hungarikum, támogatni kell

agrarszektor.hu
Kormányzati segítségre van szükség ahhoz, hogy a makói hagyma ne tűnjön el, hiszen az elmúlt években négyezer hektárról csupán 150 hektárra csökkent a termőterület - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a XXI. Makói Nemzetközi Hagymafesztivál megnyitóján.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A miniszter hangsúlyozta, hogy elengedhetetlen a kormány támogatása a makói hagyma sorsát illetően, valamint kijelentette, hogy szükség esetén a nemesítésben, a megfelelő fajták kiválasztásában is szakmai segítséget nyújtanak a termelőknek. Kiemelte az öntözésfejlesztést is, mint a vidékfejlesztési tervezet - és egyben a hagymatermesztés - egyik fontos lépését.

A mezőgazdasági kiállításon és vásáron 28 szakmai kiállító standját tekinthették meg az érdeklődők, szombat délelőtt átadták a vásár és a fesztivál díjait, majd a makói hagyma termesztésének jövőjéről és a sikeres értékesítési stratégiákról rendeztek szakmai konzultációt. Fazekas elmondta, hogy a makói hagymának mindenképpen van jövője, a termék világhírű, a kereslet iránta növekszik, a tárca pedig kész szakmai segítséget nyújtani a termék világpiacra juttatásához és a marketinghez - írja a kormány.hu

Buzás Péter, Makó város polgármestere arról beszélt, hogy a makói hagyma új piacot remélhet a svájci feldolgozócég, a Givaudan révén, amely alapanyagként felvásárlója lehet a porított hagymának. Ehhez azonban elengedhetetlen a gazdák összefogása.

A tervezett nemesítés és új, versenyképes fajok bevezetése mellett talán a hagymatermesztői kedv is fellendülne, így a rendszerváltáskor munkanélkülivé vált mintegy tízezer ember újra munkalehetőséghez juthatna.

A makói vöröshagyma egyébként az 1882-es brüsszeli világkiállításon nyert első helyezéssel tört be a köztudatba, és vált világhírűvé.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?