2024. szeptember 12. csütörtök Mária
Rengeteg ilyen hagyma van a magyar boltokban: tele lehet velük minden

Rengeteg ilyen hagyma van a magyar boltokban: tele lehet velük minden

agrarszektor.hu
A vöröshagyma a magyar konyha elengedhetetlen alapanyaga, a makói hagyma pedig mondhatni, világhírű, ám szépen lassan eltűnni látszik. Az elmúlt 4-5 évben stabil volt a termelésünk, az előző évben 70 ezer tonna körül alakult, az exportunk viszont nem jelentős, hiszen általában évi 1-2 ezer tonna között alakul. Ami az importot illeti, itt már jelentősen nagyobbak a számok: három éve még meghaladta a 20 ezer tonnát, azóta viszont folyamatosan csökken, de még így is 15 ezer tonna közelében van. Ennek csaknem negyede Hollandiából érkezett a tavalyi évben, de Ausztria is régóta fontos partnerünk, és Spanyolországból, Olaszországból is sokat importálunk. Hogy mi lesz a makói hagyma és en bloc hazai hagymatermesztés sorsa, annak jártunk utána.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A TERA 2024-es évre vonatkozó adatai szerint Magyarországon 1755 hektáron termesztettek vöröshagymát (áttelelő és tavaszi összesen), ami jelentős bővülés a tavalyi év 1415 hektáros területéhez képest. Legjelentősebb hagymatermesztő megyéink az ország déli-délkeleti régiójában terülnek el:

  • Békés (526 hektár) vármegye adja a teljes hazai terület csaknem harmadát,
  • Bács-Kiskun (308 hektár), Jász-Nagykun-Szolnok (226 hektár), Csongrád-Csanád (224 hektár) és Hajdú-Bihar (173 hektár) megyékkel együtt pedig az első öt megye adja a teljes hazai terület 85%-át.
EZ IS ÉRDEKELHET

Stabil a hagymatermelésünk

Termésünk az előző évben 70 ezer tonna körül alakult, így az utóbbi 4-5 évben stabilnak mondható. A magyar hagymaexport nem túl jelentős, általában évi 1-2 ezer tonna között alakul. Messze a legnagyobb mennyiséget Romániába szállítjuk, a második-harmadik helyen Horvátország és Szlovákia található, de számottevő mennyiség jut Szlovéniába is

- tudtuk meg a FruitVeBtől.

Az import ezzel szemben három éve még meghaladta a 20 ezer tonnát, azonban azóta folyamatosan csökken, jelenleg a 15 ezer tonna közelében van. Ennek csaknem negyede Hollandiából érkezett a tavalyi évben, de Ausztria is régóta fontos partnerünk, és Spanyolországból, Olaszországból is sok hagymát importálunk.

A KSH adatai szerint Magyarország vöröshagymaimportja 24%-kal 9,73 ezer tonnára csökkent 2023 első hét hónapjában az egy évvel korábbihoz képest. Szlovákia 42%-kal (1,74 ezer tonna), Ausztria 61%-kal (974,6 tonna), Németország 82%-kal (556,1 tonna) kevesebb vöröshagymát szállított hazánkba. Ugyanakkor Hollandiából 34%-kal több (3,27 ezer tonna) vöröshagyma érkezett, illetve megjelent az Egyiptomból (996,7 tonna) és Szlovéniából (668,5 tonna) származó áru is. Magyarország vöröshagymaexportja éves szinten nem jelentős (1-2 ezer tonna). Az idei év első hét hónapjában 124%-kal 722,1 tonnára nőtt a kivitel, amelynek döntő hányada Romániába került.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ami az EU-t illeti, tavaly év végén lapunk arról számolt be, hogy az Eurostat adatai azt mutatják, hogy az unió belső piacán Hollandia volt a legjelentősebb vöröshagymaexportőr, majd Spanyolország következett a sorban. 2023 első fél évében Hollandia 39%-kal 397,6 ezer tonnára növelte, míg Spanyolország 1%-kal 84,9 ezer tonnára csökkentette szállításait az unió belső piacára. A legnagyobb vöröshagyma-importőr Németország (105,3 ezer tonna) volt a megfigyelt időszakban. Az unió vöröshagyma-külkereskedelmi egyenlege a harmadik országok irányába negatívra változott 2023 első hat hónapjában 2022 azonos időszakához képest. A behozatal 117%-kal, vagyis 326,7 ezer tonnára nőtt, a legnagyobb beszállító Egyiptom volt, ahonnan 111,5 ezer tonna (+169%) vöröshagyma érkezett. A közösség vöröshagyma-kivitele 41%-kal 296,9 ezer tonnára csökkent a megfigyelt periódusban.

Mi lesz veled, makói hagyma?

Még 2022-ben reppentek fel a hírek, miszerint eltűnhet a makói hagyma. Meg kell jegyezni, hogy hazánkban egyre jobban csökken a vöröshagyma termőterülete, mondhatni, hogy igen jelentősen, de legalább még másfél ezer hektáron folyik a termelése sokak kedvenc zöldségének. A világhírű makói hagymát már legfeljebb kiskertekben, nadrágszíj parcellákon termelnek - és ott sem sokáig. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A FruitVeB kérdésünkre kifejtette, hogy a makói vöröshagymát alapvetően a dughagyma termesztéssel lehet összefüggésbe hozni: a dughagymás termesztés jelenlegi területe valószínűleg 100 ha alatt van. A dughagyma a magyarországi filoxéra járvány után honosodott meg hazánkban.

A jelenlegi hanyatlás oka a drága szaporítóanyag, illetve a frisspiac nem fizeti meg a drágább termelési költségeket, kivéve egy-két feldolgozóipari szereplőt, például az Univert. Jelenleg Makó környékén, illetve Csongrád-Csanád vármegyében helyre vetett őszi, illetve tavaszi vöröshagyma termesztés történik, az utóbbi időben növekszik a termőterület.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?