Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Amszterdamban működik az a tejivó, ahol a borkóstolók mintájára lehet tesztelni holland gazdaságok különböző tejeit. A tulajdonos azért nyitotta meg a bárt, hogy bemutassa, milyen nagy különbségek vannak a tejféleségek között. Szerinte a fogyasztók többsége nem tudja, hogy a népszerű ital közel sem annyira egységes ízű, mint ahogy az első ránézésre látszik.
A tejivóban a tulajdonos munkáját egy hivatásos tej sommelier is segíti. Azt állítja, hogy a tejek kóstolásakor ugyanúgy érzékelhető a "termőhelyi hatás", mint a boroknál, mivel a tehenek élőhelye, fajtája és takarmányozása befolyásolja az ízt.
Kóstoláskor az is kiderülhet, hogy a tehén kukoricából vagy szálas takarmányból kapott-e többet. A sommelier szerint a túl sok kukorica összességében rossz ízt eredményezhet, mivel keményítőtartalma miatt a tehenek nem tudják teljesen megemészteni.
A tejeket viszont nem lehet olyan könnyen csoportosítani, mint a borokat. Ennek az az oka, hogy a gazdálkodók általában különböző szarvasmarhafajtákat tenyésztenek, és eltérő takarmányozást alkalmaznak, amely megnehezíti az osztályozást.
További nehézséget okoz az is, hogy a tejet sok helyen úgy kezelik, mintha ömlesztett termék lenne. Ráadásul a holland tejtermelők nagy része szövetkezeteket hozott létre, így a tagok megtermelt tejeit egybegyűjtik és nagy részét külföldre szállítják.
A gazdálkodóknak el kellene dönteniük, hogy a globális piacokra vagy a helyi termelőknek szánják-e termékeiket - jegyezte meg a sommelier. Ha az ottani értékesítést választják, különlegesebbé tehetik a tejeiket. Például a takarmányokhoz adhatnak olyan paradicsomot, amely a külleme miatt nem kerülne kereskedelmi forgalomba, viszont így felhasználva érdekes, egyedi ízt adhat a tejnek.