Gyakran iszol UHT-tejet? Jó, ha tisztában vagy vele, mi derült ki róla

Gyakran iszol UHT-tejet? Jó, ha tisztában vagy vele, mi derült ki róla

agrarszektor.hu
Az UHT-tejek árának alakulása jelentős változásokon ment keresztül az elmúlt években, ami komoly hatással volt a fogyasztói szokásokra is. A Pénzcentrum által készített elemzés rávilágít arra, hogy míg korábban az UHT-tejek ára jellemzően magasabb volt a friss tejénél, ez a tendencia 2020-tól kezdve megfordult.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

Az árstop bevezetése 2022 februárjában drasztikus változást hozott: az UHT-tejek ára jelentősen alacsonyabb maradt, míg a friss tejek ára meredeken emelkedett. Ez a különbség egészen 2024 júniusáig fennállt, amikor az UHT-tejek ára ismét közelíteni kezdett a friss tejekéhez. A KSH legfrissebb adatai szerint szeptemberre a két tejfajta ára már közel azonos szintre került.

A pandémia, az árstopok időszaka és a rekordszintű infláció együttesen formálták át a tejfogyasztási szokásokat. Bár az árstopot 2023 augusztusában megszüntették, az UHT-tejek ára csak egy évvel később kezdett emelkedni. Ez összefügghet a bevezetett kötelező akciózással és a megváltozott fogyasztói preferenciákkal. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója, Harcz Zoltán a lapnak elmondta:

Az összes fogyasztói folyadéktej termelése egy szűk sávban, 510-540 ezer tonna között ingadozott az elmúlt 5 évben idehaza. Egyértelmű csökkenő vagy növekvő tendencia sem látszik.

Az árstop hatására jelentős változások következtek be a tejfogyasztási szokásokban. Harcz Zoltán kiemelte:

Az árstop hatására a 2,8%-os zsírtartalmú UHT tejek aránya megnőtt a fogyasztói folyadéktejeken belül mért más kategóriák terhére. 2023-ra a hatósági áras tej forgalma több mint kétszerese lett a 2021. évi eladott mennyiségeknek.

Az AKI PÁIR adatai szerint a nyerstej országos termelői átlagára 166,73 forint/kilogramm volt 2024 augusztusában, ami 2 százalékos emelkedést jelent az előző hónaphoz képest, és 10 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakának átlagárát.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?