Májusban ismét AgroFood 2025 és AgroFuture 2025 konferencia!
Május 20-án a hazai élelmiszeripart érintő legfontosabb témák lesznek terítéken a Portfolio AgroFood 2025 konferencián, május 21-én a Portfolio AgroFuture 2025 konferencián pedig a mezőgazdasági fenntarthatóság és innováció lesz kulcsszerepben.
AGROBÉRLETTEL most az egyik konferenciára 50% kedvezménnyel regisztrálhat!
Kistermelők és fiatal gazdák 50% kedvezménnyel regisztrálhatnak a rendezvényre!
Olyan genetikailag módosított bárányhús került piaci forgalomba tavaly Franciaországban, amelyhez korábban medúza DNS-t adtak - írja a Le Parisien című lap. A Ruby néven becézett bárány a francia nemzeti mezőgazdasági programon belül látta meg a napvilágot. A bárány anyjának DNS-ét még korábban módosították, és úgynevezett zöld fluoreszkáló fehérjével látták el. A beavatkozással a juh bőre áttetszőbb lett, erre pedig azért volt szükség, hogy a kutatók könnyebben tudják vizsgálni az állatba ültetett különböző szívimplantátumokat.
Ruby már módosult génállománnyal jött a világra 2014 márciusában, majd - máig tisztázatlan körülmények között - hagyományos társai közé keveredett. Tavaly ősszel adták el egy vágóhídnak, ahonnan egy magánszemély vásárolta fel. Eddig még nem derült ki, hogy hányan fogyasztottak a húsából.
Az INRA elnöke szerint ugyan a genetikailag módosított hús elfogyasztása semmilyen egészségügyi kockázatot nem jelent, arra kérik az ügyészséget, hogy vizsgálják ki az ügyet. Feltételezések szerint Rubyt az egyik kutató szándékosan juttathatta ki az intézetből, de az esetről a kutató közvetlen felettese nem készített jelentést, így mindkettőjüket elbocsátották.
Nem ez az első eset, hogy genetikailag módosított húsokkal kísérleteznek. Ahogy arról az agrárszektor.hu már korábban beszámolt, Kínában például olyan szarvasmarhákat tenyésztettek ki, amelyek húsának minősége állítólag a halak jótékony hatásával vetekszik.