Kezdhetünk aggódni? - Minden tizedik sertés hepatitisszel fertőzött lehet

agrarszektor.hu
Embernél akut májgyulladást okozó hepatitis E vírussal (HEV) lehet fertőzött a magyarországi sertéstelepek közel 40 százaléka, illetve a véghízók közül csaknem minden tizedik jószág. Mivel azonban ezt nem sorolják a bejelentési kötelezettség alá tartozó állatbetegségek közé, az állategészségügyi hatóságnak nincsenek pontos adatai a fertőzöttségről.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A vizsgált sertéstelepek 39 százalékában mutatták ki Magyarországon a hepatitis E vírus (HEV) jelenlétét, míg a véghízó korcsoportban közel 9 százalék a vírusürítő egyedek aránya. Így lehetséges, hogy akár a vágóhídra kerülő állatok mája, húsa is tartalmazhat hepatitis E vírust - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az agrárszektor.hu-t. Igaz, hogy a felmérést még 2004 és 2010 között végezték bélsár útján történő vírusürítés alapján, friss számok egyelőre nem állnak rendelkezésre, mivel azonban a gyakorlat, és a technológia azóta nem sokat változott, érdembeli változás a vírusfertőzöttség szintjében sem valószínűsíthető.

Friss számok azért sem állnak rendelkezésre, mert a hepatitis E vírusok okozta májgyulladás nem tartozik a bejelentési kötelezettség alá tartozó állatbetegségek közé, így a Nébih szakmai irányítása alatt álló állategészségügyi hatóságnak nincsenek pontos adatai a magyarországi sertéstelepek fertőzöttségéről.

A hivatal ebben az évben tervez tájékozódó vizsgálatokat, hogy a friss sertéshús HEV fertőzöttségéről adatokat gyűjtsön. A hatóság ugyanakkor azt is kiemelte, hogy az állatokban tünetmentes, vagy ritkán emésztőszervi fertőzéseket okozó HEV a világ elmaradott környezeti higiéniájú területein okozhat csak járványt. A fertőzött állatok húsának fogyasztása ugyanakkor Magyarországon is okozhat emberi megbetegedést. A vírus fenntartói általában a sertés, a vaddisznó, a vadon élő kérődzők, és például a patkány. Érdekesség, hogy a 2004 és 2010 közötti felmérés során vadon élő állatoknál vaddisznókban 9 százalékos, szarvasokban pedig 10 százalékos fertőzöttséget találtak Magyarországon.


Az emberi fertőzések a fertőzött emlősállatokkal, vagy azok bélsarával való érintkezés, illetve a fertőzött állatok nyers vagy nem megfelelően hőkezelt húsának fogyasztása következtében alakulhatnak ki. Veszélyes lehet tehát házi sertésvágás esetén a nálunk megszokott "kolbászhús-kóstolgatás" is. A hepatitis E vírus okozta fertőzés emberekben önkorlátozó májgyulladás-szindróma, amely lehet tünetmentes, esetleg enyhe tünetekkel, hasi fájdalommal és sárgasággal járó betegség.

A fertőzött állatok húsának fogyasztása Magyarországon is okozhat emberi megbetegedést - ismerte el a Nébih. Ez viszont csak akkor fordulhat elő, ha nem megfelelően hőkezelt élelmiszert fogyasztunk. 

Megfelelő hőkezeléssel (71 Celsius-fokos hőmérséklet 5 percen át) elpusztíthatók a hepatitis E vírusok, így az általános személyi és konyhai higiéniai szabályok betartásával könnyen megelőzhető az emberi fertőződés.

Nemrég az agrárszektor.hu adott hírt arról, hogy hepatitis E vírussal fertőzött sertéshúsból készült termékeket találtak Angliában. A veszélyes élelmiszerek Németországból, Hollandiából és más nyugat-európai országokból kerültek a szigetországba, ahol a táplálkozási szokások segítik a súlyos betegségek terjedését. A brit sertések akár 90 százalékában is jelen lehet a hepatitis E vírus, bár csupán egy százalékukban az egészségre is veszélyes mértékben.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?