Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Csokival, süteménnyel és cukorkával etetik a szarvasmarhákat néhány ausztrál farmon. Nem születésnapi zsúrt tartanak nekik, hanem - ősi japán hagyományt követve - így kívánják garantálni a kiemelkedően magas húsminőséget, amire komoly kereslet mutatkozik a világpiacon.
Hasonlóan járnak el a Melbourne és Adelaide városok közt félúton lévő Mount Gambier település egyik gazdaságában is. A régió híres az itt termelt élelmiszerekről, a wagyu marhahús azonban mind közül kiemelkedik. A szájban szinte szétolvadó, elképesztő kulináris élményt kínáló csemege kilójáért akár 450 amerikai dollárt (több, mint 120 ezer forintot) is hajlandók kifizetni a vastag pénztárcájú vásárlók.
Ilyen érdeklődés mellett nem csoda, ha az ausztrál farmerek a tenyésztés utolsó fázisában már meglepő mixszel etetik a jószágokat, amely csokoládét, süteményt és cukorkát is bőven tartalmaz a minél ínycsiklandóbb végeredmény érdekében. Az egyik 3000 hektáron gazdálkodó farmon a vágást megelőző két hónapban naponta 2 kilogramm édességet is felszolgálnak a marháknak.
Ezt az állatok is szeretik, jobb étvággyal vonulnak a vályúhoz, de a húsukon is érezni lehet a nyalánkságok hatását. A tömegük viszont alig gyarapodik már ebben a fázisban, tehát nem lesznek a "nassolástól" túl zsírosak. Egy 700 kilós marhából nagyjából 3 mázsa húst nyernek ki, ám ebből legfeljebb 30 kilogramm képviseli a legmagasabb (vagyis legdrágábban eladható) minőséget, amelyet Dubajtól Hongkongig árusítanak.
A wagyu marhahúst az ételek császárának tartják. Az alapul szolgáló állatot Japánban nemesítették, mégpedig igavonás céljára. Az izmaiban egyenletesen raktározza el a munkavégzéshez szükséges zsírtartalmat, ettől lesz a húsa vajpuha és szépen márványozott. A legenda szerint a japánok masszírozzák, rizsborral permetezik és sörrel itatják a különleges jószágokat, hogy még finomabb végterméket produkáljanak.
Átlagosan 30 hónapos korukban küldik őket vágóhídra, és a wagyu marhahús ma már szerte a világon nagyon keresett. Amerikában egy ilyen hamburgerért akár 50 dollárt is kifizetnek az ínyencek. Bár Japán korábban megtiltotta az állatok exportját, ma már az Egyesült Államokban és Ausztráliában is tenyésztik őket.