Meglepő dologra készülnek a spanyolok: mi lesz így az ország állattenyésztésével?

Meglepő dologra készülnek a spanyolok: mi lesz így az ország állattenyésztésével?

agrarszektor.hu
Spanyolország fogyasztóvédelmi minisztere azt szeretné, ha a lakosság felismerné az állattenyésztő megafarmok környezetre gyakorolt negatív hatását, és változtatna étkezési szokásain. Alberto Garzón, Spanyolország fogyasztóvédelmi minisztere szerint a kevesebb húsfogyasztás kulcsszerepet játszhat abban, hogy az ország enyhítse a klímavészhelyzet hatásait, lassítsa az elsivatagosodás folyamatát, és megvédje az ország létfontosságú idegenforgalmát.

Májusban ismét AgroFood 2025 és AgroFuture 2025 konferencia! 

Május 20-án a hazai élelmiszeripart érintő legfontosabb témák lesznek terítéken a Portfolio AgroFood 2025 konferencián, május 21-én a Portfolio AgroFuture 2025 konferencián pedig a mezőgazdasági fenntarthatóság és innováció lesz kulcsszerepben.

AGROBÉRLETTEL most az egyik konferenciára 50% kedvezménnyel regisztrálhat!

Kistermelők és fiatal gazdák 50% kedvezménnyel regisztrálhatnak a rendezvényre! 

Mára már ismert tény, hogy klímaváltozásban jelentős szerepet játszanak azok az üvegházhatású gázok, amelyek a marhahúst előállító farmokról származnak. Ahogy Alberto Garzón, a spanyol fogyasztóvédelmi miniszter fogalmazott, nagyon komoly a probléma - írta meg Costa Del Sol magazin. A politikus szerint a spanyol embereknek el kell magyarázni, hogy a húsfogyasztás - elsősorban az ipari megafarmokon nevelt marhahús miatt - mennyire negatív hatással van a környezetre. Az étkezési szokások változtatásával, kevesebb húsevéssel, ezek a negatív hatások mérsékelhetők.

A The Guardian értesülései szerint a miniszter arról is beszélt, hogy az ország földrajzi elhelyezkedése miatt rendkívüli mértékben sebezhetővé vált az klímaváltozással szemben. Alberto Garzón hozzátette, hogy azt a Spanyolországot, amelyet az emberek ismernek és szeretnek, az a veszély fenyegeti, hogy örökre eltűnik.

A fogyasztóvédelmi miniszter szerint a spanyoloknak nem kellene teljesen lemondaniuk a húsfogyasztásról, de azt javasolta, hogy egészségük és környezetük védelmének érdekében a mostaninál jóval kevesebbet egyenek, és ügyeljenek arra is, hogy amit elfogyasztanak, az jó minőségű hús legyen. Ahogy fogalmazott, ha az emberiség nem cselekszik, akkor hamarosan hármas válsággal fog szembesülni: a biológiai sokféleség csökkenésével, a környezetszennyezéssel és az éghajlatváltozással.

Alberto Garzón megjegyezte, hogy az átlagos spanyolok hetente több mint 1 kg húst esznek, noha az ország élelmiszerügyi hivatala 200-500 g közötti mennyiséget javasol. A miniszter hozzátette, hogy Spanyolországban több húst fogyasztanak, mint bármely más uniós országban, évente 70 millió sertést, tehenet, juhot, kecskét, lovat és madarat vágnak le, hogy 7,6 millió tonna húst állítsanak elő.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2025
Fenntarthatósági követelmények az agráriumban.
AgroFood 2025
Élelmiszeripari körkép a hazai agráriumban.
Agrárium 2025
Hamarosan újra együtt az agrárszakma!
EZT OLVASTAD MÁR?