Pánikot okoz, hogy menekülnek a külföldiek a brit farmokról

agrarszektor.hu
Sok külföldi munkavállaló hagyja el a brit sertéstartó gazdaságokat a Brexit miatt. A távozók úgy érzik, már "nem szívesen látott vendégek" Nagy-Britanniában és a font értékcsökkenése miatt az elérhető bérek sem annyira vonzók a számukra.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egyre nagyobb problémát jelent a sertéságazati gazdálkodók számára a külföldi munkavállalók felvétele az Egyesült Királyságban, emiatt a költségeik is egyre magasabbak - számolnak be a súlyosbodó helyzetről nemzetközi hírforrások. A Brexit miatt sok munkavállaló már hátat fordított Nagy-Britanniának, és inkább a hazamenetel mellett döntött.

A Brexit miatt sok munkavállaló úgy érzi, már nem szívesen fogadják őket a britek. Emellett a font értékvesztése nyomán az elérhető bérek sem annyira szimpatikusak a számukra.

Október 13-án zárul le a brit sertéságazati érdekképviselet (NPA) felmérése, amelyben a munkaerőhelyzetet térképeztik fel. A már meglévő válaszokból is egyértelműen látszik, hogy a helyzet sokkal rosszabb tavalyhoz képest. A válaszok emellett abban is megerősítették a szervezetet, hogy a sertéstenyésztők nagymértékben támaszkodnának a külföldi munkavállalókra.

A felmérésből látszik, hogy nem csak az alkalmi munkaerő hagyja el a sertésszektort, hanem az állandó munkavállalók is távoznak. Ez egyaránt vonatkozik a feldolgozó és egyéb kapcsolódó iparágakra is. Ezért az érdekképviselet szerint komoly hatása lehet a brit sertéságazatra, ha a Brexit ennyire befolyásolja majd a munkaerőhelyzetet.

A brit gazdaság ma arra is keresi a választ, milyen az EU-ban foglalkoztatott munkavállalók helyzete és az általuk elvégzett munka típusa. Tisztábban akarják látni, melyek az EU-s munkalehetőségek előnyei és hátrányai, illetve a jövőbeni változások várható hatásai. Emellett arra is törekednek, hogy megvizsgálják az Európai Unió és a brit munkaerőpiac közötti kapcsolatokat, valamint a munkaerő foglalkoztatásával kapcsolatos kérdéseket, beleértve a képzettségi szinteket és az oktatási intézmények képzési lehetőségeit is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06