Magyarországon szinte nincsenek is TBC-s marhák

agrarszektor.hu
Évente mindössze egy-két szarvasmarha-telepen merül fel a tuberkulózis (TBC) fertőzés veszélye Magyarországon. Az elmúlt években a hazai állatállomány több mint 99 százaléka mentes volt a fertőzéstől. Az Egyesült Királyságban ugyanakkor tavaly több tízezer szarvasmarhát kellett levágni az egyre nagyobb mértékben terjedő, emberre is veszélyes betegség miatt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Magyarországon a szarvasmarha-állományok 99,5 százaléka mentes volt a tuberkulózis fertőzéstől az elmúlt években - tájékoztatta az agrárszektor.hu-t a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hazai szarvasmarha telepeken csak szórványosan, évente egy-két állományban merült fel a TBC fertőzés lehetősége az utóbbi években.

EZ IS ÉRDEKELHET

Sokkal nagyobb gondot okoz ugyanakkor a TBC például az Egyesült Királyságban, ahol egy év alatt a 40 ezret is átlépte az emberre is veszélyes fertőzés miatt levágott szarvasmarhák száma. A megbetegedések száma ráadásul folyamatosan növekszik, és a 2017-ben leölt állatok száma 10 százalékkal több volt az egy évvel korábbi adatnál.

2016-ban összesen több mint 830 ezer úgynevezett intradermális tuberkulin próbát végeztek el a magyarországi szarvasmarha-állományban - közölte a Nébih. A próbákon reakciót mutatott egyedek, illetve a vágóhídi húsvizsgálatokkal vett minták közül 106 esetben került sor további laboratóriumi (szövettani, bakteriológiai) ellenőrzésekre. A vizsgálatok alapján azonban mindössze egy állományban három szarvasmarhában igazolták a gümőkór kórokozójának jelenlétét.

Magyarország 2014 óta az Európai Unió által is elismerten mentes a szarvasmarhák gümőkórjától. A hatályos rendelkezések szerint az állatorvosok minden hat hétnél idősebb szarvasmarhát megvizsgálnak évenként egyszer. Emellett folyamatosan végeznek vizsgálatokat az állatmozgatásoknál és -szállításoknál, illetve a vágóhídi húsvizsgálatoknál is ellenőrzik a gümőkór esetleges jelenlétét.

Amennyiben egy állományban felmerül a TBC lehetősége, a Nébih szerint megkezdődik az esetlegesen fertőzött állatok felderítése és ezek leölése. A mentesítés befejezéséig az érintett állományban korlátozzák az állatok mozgatását és szállítását.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06