Sertéspestis: a legfontosabb piacunk bezárult

agrarszektor.hu
A Heves megyében talált egyetlen fertőzött vaddisznótetem pánikot keltett a németeknél, de ami sokkal rosszabb: bezárta előttünk a japán piacot.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Szerbia, Japán, Tajvan, Szingapúr, Dél-Korea és Belorusszia is kitiltotta piacáról a magyar sertéshúst és a sertéseredetű termékeket, illetve a szerbek és a fehéroroszok az élő sertést is - derül ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapjáról. A vg.hu emlékezetet rá: az ázsiai vevők kiesése rendkívül érzékenyen érinti a hazai húsfeldolgozókat. Az utóbbi években ugyanis az árbevétel alapján Japán lett a fő piacuk, onnan származott az árbevételük negyede, 76,2 millió euró. Tajvan és Dél-Korea a hatodik, illetve a tizenegyedik helyen áll ebben a rangsorban.

EZ IS ÉRDEKELHET
Az eset különösen szomorú annak fényében, hogy Európának éppen sikerült egy igen előnyös kereskedelmi megállapodást kötnie a szigetországgal, melynek értelmében fokozatosan pár százalékos szintre csökken az unióból származó mezőgazdasági termékek, elsősorban a sertésthús vámja. A magyarok tehát egy éppen lendületet kapó értékesítési útvonalból szorultak ki időlegesen. A hazai esetet a németek is nagy aggodalommal figyelik, amit jól érzékeltet, hogy minden szakági médium kiemelt hírként kezelte. A világ első számú sertéshúsexportőrének még nálunk is fontosabb, hogy Japán ne zárja be a kapuit. Ha a fertőzés nem áll meg a határukon, a mostaninál is nagyobb piaci zavar jöhet: az európai sertéshús zöme a kontinensen ragadhat, aminek megrázó következményei lehetnek a hazai ágazatban is.

A Nébih jelenleg szorosan ellenőrzi a Heves megyei sertéstartó gazdaságokat. Az érintett terület ezen a Magyarország-térképen jön követhető.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06