Óriási fennakadásokat okoz a koronavírus a faiskolákban és a gyümölcstelepítésben

Óriási fennakadásokat okoz a koronavírus a faiskolákban és a gyümölcstelepítésben

agrarszektor.hu
A koronavírus (COVID-19) miatti korlátozások a magyarországi faiskolákban és a gyümölcstelepítésben is komoly gondot okoznak. A szakemberek elmondása szerint nem érkeznek meg a külföldről, elsősorban Olaszországból és Hollandiából származó szaporítóanyagok, ugyanakkor a hazai cégek sem tudnak kiszállítani.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Palesits Zsolt, a Magyar Gyümölcsfaiskolák Országos Egyesülete elnöke a magyarmezogazdasag.hu-nak elmondta, hogy legutóbbi információi szerint az olasz faiskolák legalább két hétig nem indítanak szállítmányt (azaz április elejéig), a hollandok április 6-ig állnak le. Amúgy is visszaesett a telepítési kedv, sokan visszamondják a megrendelt szaporítóanyagot is. Több magyar faiskola exportálna, de egyelőre bizonytalan, hogy sikerül-e időben kiszállítani az oltványokat. A határon állnak a kamionok kifelé és befelé egyaránt - tette hozzá. 

Sem oltvány, sem támrendszer nem érkezik most Olaszországból, pedig most sok mindent kellene behozni az országba - közölte Szentpéteri Tamás (Fruttamas Kft.). Azokat a pályázatokat, amikben olasz oltvány vagy támrendszer szerepel, valószínűleg át kell ütemezni, és erre remélhetőleg lesz lehetőség. Gyümölcsfát május végéig lehet telepíteni, ha megvan hozzá a kész öntözőrendszer, így akik bővíteni tervezik az ültetvényüket és van kútjuk meg vízügyi engedélyük, könnyen kibővíthetik az öntözőrendszert és remélhetőleg telepíteni is tudnak. Nagy a bizonytalanság a határzárral kapcsolatban, nem lehet fuvart rendelni, mert zömmel visszaúton hozzák be a szaporítóanyagot, de a magyar szállítók egyelőre kivárnak, nem mernek elindulni Olaszország felé. Néhány hétnek el kell telnie, mire kialakul, mit lehet csinálni - véli a szakember.

Szentpéteri Tamás tájékoztatott róla, hogy itthon kevesen tudják, hogy az olasz faiskolák nem álltak le a munkával, csak úgy kell megszervezniük, hogy a dolgozók két méterre legyenek egymástól, ami a mezőgazdaságban megoldható. Frigó szamócapalánta tehát lesz, hűtőbe kerül, és amúgy is június-júliusban hozzák be. Emellet szaktanácsadást is át kell állítani arra készülve, hogy nem lehet mozogni az országban, tette hozzá. Most jelölik ki a megfigyelt fákat, ágakat, amelyeket végső esetben az ültetvénytulajdonosok fognak megfigyelni vagy lefényképezni, hogy távolról is lehessen javaslatot tenni a ritkításra vagy lombtrágyázásra - emelte ki a szakember. 

Arról, hogy mennyi gyümölcsfaoltvány érkezik külföldről, nincs adatunk, tekintettel a szabad áruforgalomra az Európai Unióban. Nemcsak faiskolák hoznak be szaporítóanyagot, termesztők is közvetlenül szerezhetik be azt, amit ültetni akarnak. Egyedül a származási bizonyítványokból derül ki, hogy honnan származik az eltelepített oltvány

 - hangsúlyozta Szentpéter Tamás. 

Elsősorban a kivitel megtorpanása aggasztja Babicz Szabolcsot, a Holland Alma Kft. termelési vezetőjét. Szerencsére a legtöbb exporttétel sikeresen elhagyta az országot, egy szerb szállítmány ragadt benn. A faiskola csak szemzőhajtást szerez be külföldről, most tehát nem különösebben érintett a korlátozások által. Megszüntették viszont a közvetlen lakossági kiszolgálást - mondta a szakember. 

Rácz Szabó Róbert, a Pullulo faiskola vezetője már túl van a megpróbáltatások nagy részén, sikerrel küldte ki az export zömét, még Szerbiába is eljutott a szállítmánya. Ott az oltványok három napig karanténba kerülnek és aztán még egy biztonsági ellenőrzés után juthatnak el a megrendelőhöz. Már csak ukrán és moldáv áruja maradt, igaz, ezek nagy tételek. Március közepén az olasz mikroszaporított alapanyag is befutott. Most azon dolgoztak gőzerővel, hogy minden oltványt bevigyenek a hütőházba, így két hónapig biztonságosan tudják tárolni azokat - tette hozzá. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?