Lecsapott a Nébih az ónodi vásáron: tiltás és megsemmisítés lett a vége

Lecsapott a Nébih az ónodi vásáron: tiltás és megsemmisítés lett a vége

agrarszektor.hu
A Nébih a vármegyei kormányhivatalok szakembereivel novemberben 2-án az ónodi Országos Állat- és Kirakodóvásáron helyszíni ellenőrzést tartott, melynek során több mint ezer nem megfelelő gyümölcsültetési anyag megsemmisítése mellett több esetben a helyszíni értékesítés betiltására is sor került. Az ellenőrök jellemzően a szaporítóanyag értékesítése, a szőlő- és gyümölcs, valamint a dísznövényültetési anyagok címkézése, továbbá a szaporítóanyagok származását igazoló dokumentumok kapcsán tártak fel szabálytalanságokat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A vásáron elvégzett vizsgálatokat a hivatal több osztálya a vármegyei kormányhivatalok és a NAV munkatársainak bevonásával végezte - írja a Nébih. A piaci ellenőrzés során ismeretlen eredetű és problémás minőségű szaporítóanyagokra bukkantak a szakemberek. Az ellenőrök ezernél több gyümölcsültetési anyag esetében rendeltek el helyszíni megsemmisítést, továbbá az árusítás azonnali betiltását. 

A gyümölcsfák címkézésével kapcsolatban többféle problémát is feltártak az ellenőrök. Számos esetben teljesen hiányzott a címke, ami a szaporítóanyag azonnali megsemmisítését vonta maga után.  A hatóság - ellenőrizve annak végrehajtását - a jogsértő állapot megszüntetésére kötelezte a forgalmazókat. Előfordult hiányos, ellentmondásos adattartalmú, valamint több esetben lengyel és román nyelvű címkézés is. A külföldi szaporítóanyagok esetében az ellenőrök több tételnél találtak - a növényútlevél adattartalmára vonatkozó követelményeket nem teljesítő - hiányos termelői címkét.

A rózsatövek esetében is jellemző volt a tövenkénti fajtamegjelölés hiánya. Sok esetben mindössze egy-egy nagyobb mennyiségű rózsatőre voltak utólagosan színes képek rögzítve, továbbá vagy hiányoztak a származást igazoló dokumentumok is, vagy legfeljebb csak összefoglalóan „rózsa”, „rózsatő” megnevezést tartalmaztak. A szőlők esetében a kötegelt ültetési anyagon előző évi hatósági címke nem rendeltetésszerű és a jogszabálynak nem megfelelő felhasználását állapították meg az ellenőrök. A konténeres anyag esetén pedig hiányos adattartalmú címkét találtak a szakemberek.

Valamennyi említett szaporítóanyag esetében egyúttal felmerültek minőségi problémák is. A gyümölcs- és dísznövény-szaporítóanyagoknál a szabadgyökerű tételeknél egyes esetekben a gyökereket nem takarták még fóliával sem, más esetekben már a száradás jeleit mutatták a növények, de előfordultak kihajtott gyökércsomagolt rózsatövek is, illetve fóliazacskós csomagolás esetében elszáradt, megpenészedett vagy hosszú etiolált hajtásokat tartalmazó vesszőkkel rendelkeztek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?