Nem várt segítséget kapnak a magyar gyümölcstelepítők: ennek mindenki örülni fog

Nem várt segítséget kapnak a magyar gyümölcstelepítők: ennek mindenki örülni fog

agrarszektor.hu
A Nébih Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatósága a beérkezett faiskolai leltárjelentések, valamint a törzsültetvények szemléin felvett információk alapján frissítette a "Gyümölcsfaiskolai szaporítások" és "Gyümölcs törzsültetvények" című áttekintő táblázatokat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A feldolgozott faiskolai szaporításokban 122 termelő vállalkozás vett részt - írja a Nébih. A faiskolai termékek túlnyomó részét az oltványok adják, nagyon sok fajta-alany kombinációval. A korábbi évekkel ellentétben most a sajátgyökerű szaporítások (bogyós fajok és mogyoró) és az újabban termesztésbe és szaporításba vont gyümölcsfajok is megtalálhatók itt.

A törzsültetvények adatbázisában szerepelnek a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet négy kutatóállomásán fenntartott Prebázis és Bázis, valamint a 27 vállalkozás által fenntartott Certifikált törzsültetvény tételek. Ezek a növényállományok szaporító alapanyagokat termelnek, amelyeket a Certifikált ültetési anyagok előállítása során használnak fel.

Az adatbázisok közzététele segítséget kíván nyújtani a gyümölcstelepítőknek és a fajták szaporítóanyagai iránt érdeklődőknek az ültetési anyagok kereséséhez, egyben a szaporítóanyag termelőknek, forgalmazóknak is, partnerkapcsolataik fejlesztéséhez. Mindkét táblázat a 2020-as állapotot mutatja és az alábbi linken érhető el: https://portal.nebih.gov.hu/adatbazisok-noveny

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?