10 dolog, amit nem tudott a világ haltermeléséről

agrarszektor.hu
Az 1990-es évektől kezdve lényegében változatlan a vadon kifogott halak mennyisége, miközben a halfogyasztás folyamatosan nő. Ez csak a tenyészett halak arányának növekedésével valósulhat meg, ami viszont legalább annyi fenntarthatósági problémát vet fel, mint maga a halászat.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Tovább bővül a globális haltermelés a következő évtizedben, annak ellenére, hogy a tenyésztett állomány korábbi robbanásszerű növekedése lassul és vadon élő halak halászata kiegyenlítődni látszik - olvasható az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) új jelentésében. A szervezet szerint

2030-ra a halászat és az akvakultúra összesített kibocsátása 201 millió tonnára nő majd, ami 18%-kal haladja meg a jelenlegi 171 millió tonna termelési szintet.

Az 1990-es évektől kezdve lényegében változatlan a vadon kifogott halak mennyisége. A jelenlegi adatok szerint a legfontosabb halfajok mintegy 60%-át halásszák biológiailag fenntartható és 33%-át biológiailag nem fenntartható módon. A FAO szerint 2016-ban 90,9 millió tonna vadon élő hal került a hálókba.  Ez kis mértékű,  2 millió tonnás csökkenést jelent az előző évhez képest, ami betudható az El Niño jelenség által előidézett időszakos ingadozásnak a perui szardellafélék populációjában. Eközben világszinten évtizedek óta folyamatosan növekszik a halfogyasztás, 2016-ban elérte a 20,4 kg/fő értéket, szemben az 1960-as évek 10kg/fő adatával. Ezt nagy részben a '80-as és '90-es években lezajlott beruházások és az ebből fakadó termelésbővülés tette lehetővé.  2016-ban az akvakultúrából származó termelés elérte a 80 millió tonnát, amely az ember által fogyasztott halak 53%-át adta. Bár az akvakultúra lassabb ütemben növekszik mint korábban - 2010 és 2016 között éves szinten 5,8%-os növekedést mutatott, szemben a korábbi 10%-os tempójú bővüléssel -, így is lendületesen fejlődik, különösen Afrikában.

10 dolog, amit nem tudott a világ haltermeléséről:
1. A globális haltermelés 2016-ban: 171 millió tonna
2. Tengeri halászatából származó fogás: 79,3 millió tonna
3. Édesvízi halászatból származó fogás: 11,6 millió tonna
4. Akvakultúrából származó fogás: 80 millió tonna
5. A halászat és akvakultúra elsődleges értékesítési értéke 2016-ban: 362 milliárd dollár
6. Ebből az akvakultúra részaránya: 232 milliárd dollár
7. A teljes halexport értéke: 143 milliárd dollár
8. A világ legnagyobb haltermelője és exportőre: Kína
9. A világ legnagyobb hal- és haltermékpiaca az Európai Unió, a második az Egyesült Államok, a harmadik Japán.
10. A leginkább fenntarthatatlan módon kezelt halászati régió: a Földközi-tenger és a Fekete-tenger (62,2 %-kal túlhalászott halállományok)
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állattenyésztés

Ki szeretne drágább csirkét venni?

A broilercsirkék tartása drámai fejlődésen ment keresztül, jelenleg azonban egyre növekvő ellenérzéseket vált ki a társadalomban.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?