Az öregebb tejautomatákat nem feltétlenül kell bekötni a NAV-hoz

agrarszektor.hu
Több száz tejautomata megmaradását segítheti a kamara kezdeményezésére módosult rendelet. Ahol a felügyeleti rendszer bekötése nem lehetséges, ott nem kötelezik az üzemeltetőt új eszköz vásárlására, elavulásig használhatja a régi rendszert.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az automaták és a NAV elszámolási rendszere közötti adatkommunikáció biztosítása érdekében 2017 januárjában hatályba lépett a 31/2016.(IX.2.) NGM rendelet, amely minden az élelmiszer-értékesítést kezelőszemélyzet nélkül végző automatát üzemeltető számára kötelezővé teszi a berendezések Automata Felügyeleti Egységgel (AFE) felszerelését. A szabályozásnak megfelelés számos nyerstej-automatát üzemeltető termelő, vállalkozás számára aránytalan mértékű terhet eredményezett, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ezért a szabályozás átalakítását kezdeményezte.

A Kamara a Pénzügyminisztériumhoz és a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterhez fordult a témában, kérve annak felülvizsgálatát, hogy a tejautomatákat üzemeltetők - szakértői vizsgálat alapján - mentesülhessenek az egység beszerelésének kötelezettsége alól, és adatszolgáltatási kötelezettségüket egyéb módon teljesíthessék a NAV felé. A tárca nélküli miniszter és a Pénzügyminisztérium is támogatta a Kamara javaslatát, és módosította a korábbi NGM rendeletet valamint az ahhoz kapcsolódó támogatási jogszabályt: 20/2017. (VII. 31.) NGM rendelet. A módosítás 2018. június 29-én kihirdetésre is került.

Az új szabályozás szerint elavulásig üzemeltethető "az az automataberendezés, amely kizárólag nyerstejet értékesít, és amely vonatkozásában az üzemeltető a felügyeleti szolgáltatóval 2018. június 30-ig megkötött szerződéssel rendelkezik vagy rendelkezett, és amelyről a felügyeleti szolgáltató megállapította, hogy az AFE nem szerelhető be. A rendelkezést a 2018. június 30-i hatálybalépéskor folyamatban lévő jogviszonyokra és eljárásokra is alkalmazni kell". A rendeletmódosítás rendezi az AFE-vel fel nem szerelhető nyerstejet értékesítő automataberendezésekkel kapcsolatban felmerült problémát minden olyan esetben, amikor az érintett tejtermelők a felügyeleti szolgáltatói szerződés megkötésére vonatkozó kötelezettségüknek eleget tettek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?