Változik a szabályozás, jön az új rendelet: ez rengeteg magyar termelőt érint

Változik a szabályozás, jön az új rendelet: ez rengeteg magyar termelőt érint

agrarszektor.hu
Változás várható a kistermelői szabályozásban. A kistermelői rendelet felülvizsgálata már régóta napirenden volt, mivel a jelenlegi szabályozás nem tartalmazta azon kereteket, melyek elősegítik a kisméretű előállítók organikus fejlődését és növekedését.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Jelenleg a társadalmasítás folyamatában van "A kis mennyiségű, helyi és marginális élelmiszer-előállítás és értékesítés higiéniai feltételeiről szóló AM rendelet", amely a kis mennyiségű, helyi, marginális élelmiszer-előállítás feltételeit könnyíti, ezáltal segítve a hazai kistermelőket és a „kisüzemi” élelmiszer előállítókat. A rendelet tervezet szövege itt érhető el. Az új rendelet a kistermelői rendeletet fogja váltani, és legfontosabb változásai, hogy

  • módosul a kistermelő fogalma, és ezután már jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet is végezhet kistermelői élelmiszer előállítást.
  • Az értékesítés helye és módja kibővül a házhozszállítással, csomagküldő kereskedelem, átadó pont, automata útján történő értékesítéssel.
  • Továbbá megfelelő higiéniai feltételek rendelkezésre állása esetén darálthús és előkészített hús előállítása és forgalmazása is lehetővé válik.
  • Két kategória kerül kialakításra. attól függően, hogy milyen mennyiségben kíván alapterméket, illetve élelmiszert előállítani a kistermelő:

I. kategóriában a korábbi szabályozás szerinti maximális mennyiségeket állíthatja elő a kistermelő.

II. kategóriában a maximális mennyiségek bővítésre kerültek (lásd a rendelet 3. számú melléklete), és számukra lehetővé válik, hogy hazai előállítású, vásárolt alapanyagokat is felhasználjanak, ezzel együtt viszont több előírásnak kell megfelelniük:

- A II. kategóriához bővített higiéniai követelmények tartoznak.

- Egyszerűsített HACCP dokumentációt kell vezetniük (a helyes higiéniai gyakorlatokra és a HACCP-elveken alapuló eljárásokra kiterjedő élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek végrehajtásáról és ezen belül a rendszer egyes élelmiszer-vállalkozásokon belüli végrehajtásának megkönnyítéséről/rugalmasságáról szóló 2022/C 355/01 bizottsági közlemény II. melléklet 3.2. pontja szerinti egyszerűsített HACCP-alapú eljárás dokumentációja).

- Mikrobiológiai vizsgálatot kell végeztetni a közvetlen fogyasztásra szánt állati eredetű és a nem állati eredetű élelmiszerek esetében.

- Valamint előírja II. kategória számára az élelmiszer-vállalkozás működéséhez szükséges szakképesítésekről szóló 34/2018. (XII. 3.) AM rendelet szerinti képesítés megszerzését. AM rendelet hatálybalépését követően, a rendeletben előírt minimális szakképesítés, szakképzettség vagy rész-szakképesítés megszerzésére vonatkozó kötelezettséget a rendelet hatálybalépését követő egy éven belül kell teljesítenie.

További újdonságok a rendeletben, hogy kiegészül az adományozás céljából, kiskereskedelemben történő friss hús lefagyasztására vonatkozó rendelkezésekkel, valamint a vadhús feldolgozásának lehetőségével. A kiskapacitású vágóhidak működésének, valamint a mobil vadfeldolgozó létesítmény üzemeltetésére vonatkozó szabályozás is ebben a rendeletben kapott helyet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?