Mérleg helyett mobiltelefonnal is lemérhetők a marhák

Digitális, mobiltelefonos alkalmazással működő szarvasmarha-mérleget fejlesztett ki és dob piacra egy magyar cég. A lézeres távolságmérővel és szoftveres applikációval működő új termék az állatok befogása és mérlegre hajtása nélkül képes meghatározni a testtömeget.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Szarvasmarhák súlymérésére alkalmas, új eszközt fejlesztett ki egy magyar startup - tájékoztatta az agrárszektor.hu-t a forgalmazást végző Global Agrinno Kft. A terméket a szakmai nagyközönségnek a hétvégi kaposvári állattenyésztő napokon mutatják be, illetve kezdik meg annak piaci bevezetését.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye, a siófoki Agrárszektor Konferencia november 28-29-én! A konferencia egyik kiemelt témája lesz az egyre több gazdaságban hódító precíziós gazdálkodás, szó lesz az előnyeiről és buktatóiról egyaránt, de a kerekasztal-beszélgetés résztvevői azt is megvitatják majd, mi alapján érdemes dönteni a precíziós eszközök bevezetésekor. Ne hagyja ki a számos további jelentős agrártémát felvonultató kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciát november 28-29-én!

Az innovációt az motiválta, hogy a szarvasmarhák - elsősorban a húsmarhák - súlymérése időigényes és körülményes feladat, emellett pedig a kiválasztott egyedek beterelése és megfogása komoly stresszfaktort jelent a gazdák és az állatok számára egyaránt. Emiatt sok telepen ma elhanyagolják a súlymérést, illetve fel is hagytak a szarvasmarhák súlykontrolljával. Ahol viszont kitartottak a rendszeres mérés mellett, az állatok sérülései és stressz miatti súlyveszteségei jelentős gazdasági károkat okoznak

A mobiltelefonnal működtető új eszköz úgy képes lemérni az állatokat, hogy azokat nem kell befogni és mérlegre terelni. A súlymérés egy telefonhoz csatlakoztatott lézeres távolságmérővel és egy szoftveres applikációval végezhető el négy-hat méterről készített sorozatképek alapján. A testtömeg az állatok fajtájának, születési dátumának, marmagasságának, mellkas-mélységének, illetve úgynevezett kondíciópontjának megadásával állapítható meg, és a mérési idő egyedenként akár egy percre csökkenthető. A teszteredmények szerint az alkalmazás a súlyt az adatok megadása és az állatokról készített, kiválasztott fénykép megfelelő beállítása után 95 százalék pontossággal határozza meg.

MTI Fotó: Bugány János

A gazdálkodóknak a digitális súlymérő használatához a mobiltelefonra csatlakoztatható távérzékelő eszközt és a szoftver-licenszet kell beszerezniük, illetve éves szoftverdíjat kell fizetniük. Az új alkalmazás egyelőre Android 5.1+ rendszereken fut, és a bejelentkezést, a mérést, illetve az eredmények rögzítését online kapcsolat nélkül is el lehet végezni. A cég jövőbeni tervei között szerepel, hogy az alkalmazást további rendszerekre is kiterjeszti, illetve megteremti a beépítési lehetőséget az állománynyilvántartási szoftverekbe.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?