Itt a magyar fejlesztés: szoftverrel mérik a baromfi súlyát

Itt a magyar fejlesztés: szoftverrel mérik a baromfi súlyát

Új, kamerákkal gyűjtött adatokon alapuló szoftveres súlymérést dolgozott ki egy magyar startup, amelynek megoldását a baromfitartásban lehet hasznosítani. A fejlesztők eljárását már sikeresen alkalmazzák a pecsenyekacsa-tartásban, a cég rövid időn belül piacra lépa broilercsirke testsúlybecslő modelljével is. A szoftveres súlymérés segíthet a manapság ritkaságszámba menő élőmunka kiváltásában, ráadásul a madarakat számukra észrevétlenül vizsgálja, amely nem csupán állatjóléti előny, de csökkenti az állományt ért stresszt is.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

A baromfiágazatban alkalmazott precíziós technológiák egyre fontosabbá válnak, különösen a hústermelés szektorában, ahol a termelési folyamatok hatékonysága és pontossága kulcsfontosságú tényezők. Alexy Márta, a Birdwatcher Zrt. vezérigazgatója az Agrárszektornak betekintést nyújtott abba, hogyan lehet az új technológiák segítségével növelni a termelékenységet és biztosítani a minőségi termelést.

Először tanítják a szoftvert

A cégvezető a baromfihús-termelés alszektorára fókuszálva emelte ki a precíziós megoldások fontosságát. Mint elmondta, egy baromfitartó gazda kereste meg őket azzal a kérdéssel, hogy lehetséges-e egyedi súlymérést végezni az istállóban tartott madarak esetében, ami három évvel ezelőtt elindította a kutatást. Hozzátette:

Az intenzív baromfitermelés során nagy légtérben több ezer egykorú és látszólag egyforma madarat tartanak, így a súlymeghatározás kulcsfontosságú, hiszen ez alapján lehet dönteni az optimális vágási időpontról. Az első kérdés az volt, hogy hogyan tudjuk felismerni az egyes madarakat, majd hogyan továbbítjuk, tároljuk és elemezzük a gyűjtött adatokat.

A kutatócsoport első lépése az volt, hogy kamerákat kezdtek használni a madarak megfigyelésére. Az ötlet alapja az volt, hogy a függesztett madármérlegeket, melyeket a broilercsirke esetében széles körben alkalmaznak, összekapcsolják a kamerákkal. Így amikor egy madár a mérlegre lép, a kamera felülnézeti képet készít róla, és a két adat összekapcsolásával meghatározható az egyedi súly a kép alapján.

Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy a madarak súlyát automatikusan, emberi beavatkozás nélkül mérjük.

EZ IS ÉRDEKELHET

Felhőbe mennek az adatok

A folyamat lényege, hogy a kamerák által rögzített felvételek alapján a rendszer megtanulja, hogyan változik a madarak testfelépítése a hizlalási időszak alatt. Ahogy a madár növekszik, úgy változik a felülnézeti képe is, és a rendszer képes a képek alapján becsülni a súlyt. A modell addig tanul, amíg pontosan meg nem határozza a madár súlyát, anélkül, hogy további mérési eszközökre lenne szükség. A cégvezető hozzátette:

A technológia további fejlesztési lehetőségei között szerepel, hogy a madár súlyából és testformájából az életkorára is következtetni tudjunk. Ennek abban van jelentősége, hogy elvileg az azonos életkorú és genetikai baromfiállomány súlyának is hasonlóan kell gyarapodnia. Ha a modell szerint az életkor kisebb – azaz több kisebb méretű madarat lát, akár állategészségügyi vagy más probléma is lehet a háttérben.

A kutatás során további kihívásokkal is szembesültek, mint például az adatok tárolása és továbbítása. „Naponta több százezer képet és súlyadatot gyűjtünk, így a helyi, baromfitelepen történő tárolás nem volt megoldható. Ezért a felhőalapú tárolási technológiák felé fordultunk, hogy biztonságosan és költséghatékonyan tudjuk kezelni az adatokat” – tette hozzá a vezérigazgató. A felhőszolgáltatás segítségével az adatokat tárolják, elemzik, majd visszajuttatják a gazdák számára. Egy egyszerű, webalapú applikáció révén a gazdák folyamatosan nyomon követhetik a madarak átlagsúlyát és annak változásait – akár kameránként -, valamint a rendszer szórásértéket is számol, ami segíti az állomány uniformitásának meghatározását.

Szórást is képes mérni

A gazdáknak nemcsak az átlagsúly fontos, hanem az is, hogy mennyire kiegyenlített az állomány növekedése. Ha a szórásérték nagy, az jelezheti, hogy nem egyenletes a fejlődés, ami különböző problémákra – például egészségügyi gondokra – utalhat.

Ez a technológia különösen fontos a hizlalási időszak utolsó napjaiban, amikor a madarak súlya kulcsfontosságú a vágóhíd számára.

A kutatócsoport munkája során a rendszer becslési pontosságát a vágóhídon mért súlyokkal hitelesítette, és 97 százalékos pontosságot értek el. „Ez azt jelenti, hogy a kamerák által készített képek és a hozzájuk társított adatok mindössze 3 százalékos hibahatáron belül működnek, ami rendkívül jó eredménynek számít” – mondta el Alexy Márta.

A jövőben elterjedhetnek a hasonló megoldások

A vezérigazgató szerint a jövőben az adatalapú technológiák szerepe tovább növekszik a baromfitermelésben, különösen a precíziós állattartás terén. „A baromfiszektorban szinte mindenhol kamerás megfigyelést alkalmaznak, de az adatok feldolgozása és továbbítása jelentős költségekkel járhat. Mi azon dolgozunk, hogy a lehető legkevesebb adatból is pontos eredményeket tudjunk biztosítani a gazdáknak.”

A precíziós megoldások révén a baromfitartók nemcsak időt és pénzt takaríthatnak meg, hanem a minőségi termelést is biztosítani tudják, ami a piac számára elengedhetetlen – tette hozzá a vezérigazgató.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?