Kifakadtak a magyar gazdák: nem értik, miért nem jár nekik támogatás

Kifakadtak a magyar gazdák: nem értik, miért nem jár nekik támogatás

agrarszektor.hu
A legújabb pályázati kiírások alapján a hazai bivalytenyésztők nem kaphatnak állatóléti támogatást. Ez az érintett szakemberek szerint azért igazságtalan, mert a bivaly őshonos magyar faj, szemben a kék-belga szarvasmarhával. Az Agrárminisztérium szerint ugyanakkor már készül egy, a bivalytartó telepek korszerűsítésének finanszírozását elősegítő pályázat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Két, teljesen új intézkedéssel is támogatja a hazai állattenyésztés fenntarthatóságát az Agrárminisztérium. Megjelent ugyanis az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelem kompenzációs kifizetésére, valamint a húshasznú szarvasmarha állatjóléti támogatására kiírt vidékfejlesztési pályázat - mondta nemrégiben Feldman Zsolt államtitkár egy rendezvényen. Ez utóbbival kapcsolatban azonban felszólaltak a bivalytenyésztők, akik sérelmezik, hogy ezúttal miért maradtak ki a lehetőségből, hiszen eddig a marhákkal kapcsolatos kötelezettségek és támogatások mindig vonatkoztak rájuk is - írta meg az Infostart.

Rózsa Péter, Magyar Bivalytenyésztők Egyesületének elnöke azt kérdezte az Agrárminisztériumtól, hogy ha ez a támogatás jár a belgáknak, illetve, ha az itthon tenyésztett kék-belga szarvasmarha után is igényelhető, amihez egyébként semmi köze Magyarországnak, akkor egy magyar őshonos állatnak miért nem járhat? A szakember elmondta, hogy személyesen is beszélt az államtitkárral, aki azt mondta, hogy valóban kimaradt a bivaly a pályázatból, de nem lehet tudni, kinek a hibájából. Rózsa Péter úgy tudja, később ugyan lehet majd ilyen forrás, de ezt a mostani döntést már nem lehet visszacsinálni, mert nem készült hozzá költségvetés.

A szakember szerint legalábbis bosszantó, hogy váratlanul kimaradtak, miközben a bivaly a "modernizált" magyar tarka szarvasmarhánál sokkal régebben honos, ráadásul úgy tartják most is, mint több száz éve, nemzeti parkokban is lehet velük találkozni. Tavaly 4030 bivalytehénre kaptak támogatást, a mostani állomány körülbelül 5000, tehát nem kell akkora létszámra gondolni, ami a komolyabban megterhelte volna a költségvetést - tette hozzá a Magyar Bivalytenyésztők Egyesületének elnöke.

Rózsa Péter beszélt arról is, hogy a most induló, új állatjóléti támogatásból a bivaly ki lett hagyva, de más állatfajokra igényelhető, például sertésre vagy kiskérődzőkre, ennek a mintájára lett kiterjesztve a támogatás most a húsmarhákra is. Ezzel kapcsolatban azt érdemes tudni, hogy a kék-belga fajta kifejezetten húsmarha, míg az őshonos bivaly nem ad ennyi húst, így rosszabb gazdasági mutatókkal rendelkezik, ám védettsége miatt nemzeti jelentőséggel is bír, a parlament védetté is nyilvánította.

Az InfoRádió megkereste az Agrárminisztériumot is. A szaktárca írásban közölte, hogy az április 25-én meghirdetett pályázatot a Magyar Állattenyésztők Szövetségével közösen tervezték meg, és "mivel az uniós elvárások hosszabb időszak alatt előállítható fajspecifikus számításokat várnak el a támogatással kompenzálható költségek alátámasztására, nem áll módunkban a bivalyfaj beemelése a húsmarha fajták mellé". Az Agrárminisztérium szerint hozzávetőleg 4000 húsmarhatartó részesül majd támogatásban, ugyanakkor éppen most készítenek elő két új pályázatot a bivalytartó telepek korszerűsítésének finanszírozására.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?