Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A rovarok tökéletes alternatív fehérjeforrásnak számítanak, a tömegtermelésük egyelőre azonban még várat magára, egyes kutatók szerint ugyanis rengeteg a tisztázatlan kérdés a tenyésztésükkel kapcsolatban. Jelenleg az alapvető ismeretek hiánya okozza a legnagyobb problémát, mint például, hogy melyek a legmegfelelőbb fajok a tenyésztés elkezdéséhez, milyen takarmányozási és élőhelybeli szokásaik és követelményeik vannak, illetve hogy, hogyan kell kezelni a rovarok által termelt hulladékot. Svéd kutatók állítása szerint, ha a rovartenyésztéssel kapcsolatos alapvető kérdések ismerete nélkül indul meg a tömegtermelés, akkor egy ilyen iparág születik meg, amely habár megold egy problémát, de egy másikat teremt helyette.
Jelenleg a szójabab az egyik legnépszerűbb fehérjeforrás az állati takarmányokban, a kritikusok szerint azonban környezetvédelmi szempontból ez a rendszer nem fenntartható, és a növényvédő szerek túlzott használatához vezet. A táplálkozási szakértők szerint a rovarok olcsó fehérjeforrásnak számítanak, tökéletes tápanyagforrást jelententenek az egyre növekvő népesség számára, valamint magas a fehérje-, vitamin-, rost-, és ásványianyag-tartalmuk. A FAO szerint a rovarok kevesebb üvegházhatást okozó gázt, illetve ammóniát bocsátanak ki, mint a szarvasmarhák és a sertések, valamint jóval kevesebb vizet igényelnek. A felmérések szerint több mint 1900 ehető rovarfaj van a világon.
A rovarok tömegtermelésének környezeti hatása egyelőre ismeretlen. Rengeteg olyan információ van ugyanis a tenyésztésükkel kapcsolatban, ami egyelőre nem ismert. Ilyen például, hogy mivel táplálkoznak, fosszilis tüzelőanyagot szükséges-e használni azokban a létesítményekben, ahol a tenyésztésük folyik, illetve, hogy hogyan kell őket szállítani. Komoly problémákat okozhatnak ugyanakkor az invazív fajok, illetve a betegségek terjesztése is veszélyeztetheti a fogyasztókat.