Ömlik befelé az import hal: Európa messze nem használja ki haltermelési potenciálját

agrarszektor.hu
Egyre nő a hal szerepe a Föld lakosságának állatifehérje-ellátásában, de a jelenlegi, mintegy 200 millió tonnányi halból a 100 millió tonnányi éves tengerihal-fogás a jövőben semmiképpen sem tartható fenn, csökkenni fog - hívják fel a figyelmet elemzésükben az OTP Agrár szakértői. Európa főként tengeri halászatból, illetve tengerparti "ketreces haltartásból" nyeri halat, de a fogyasztói igényeknek kevesebb mint ötödét képes kiszolgálni. Az édesvizi tógazdálkodásban rejlő lehetőségeket messze nem használja ki a kontinens.

Májusban ismét AgroFood 2025 és AgroFuture 2025 konferencia! 

Május 20-án a hazai élelmiszeripart érintő legfontosabb témák lesznek terítéken a Portfolio AgroFood 2025 konferencián, május 21-én a Portfolio AgroFuture 2025 konferencián pedig a mezőgazdasági fenntarthatóság és innováció lesz kulcsszerepben.

AGROBÉRLETTEL most az egyik konferenciára 50% kedvezménnyel regisztrálhat!

Kistermelők és fiatal gazdák 50% kedvezménnyel regisztrálhatnak a rendezvényre! 

 

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Az EU-ban a tengeri és édesvízi halászat évtizedről évtizedre csökkenő tendenciát mutat. A közösség nettó importőr, éves deficitje 3,5 millió tonna, ami folyamatosan nő. Ilyen alacsony önellátás mellett különösen feltűnő, hogy az EU közel sem használja ki az akvakultúrában rejlő lehetőségeit. A világ teljes termeléséből az unió mindössze 1-2 százalékos mennyiségi és 3-4 százalékos értékbeli részesedéssel bír.

Magyarországon a halgazdálkodási ágazatban 28 ezer hektár tóterület szerepel, ebből 25 ezer hektáron folyik haltenyésztés. A feldolgozott halmennyiség évente körülbelül 5 ezer tonna, amelynek mintegy a 65-70 százaléka a hazai édesvízi hal, a többi pedig import. A hazai halfeldolgozó üzemek többségének szegényes a termékskálája, jellemzően a kis hozzáadott értékű termékek dominálnak alacsony műszaki színvonallal és kapacitáskihasználással. A halfogyasztás csekély, évente fejenként 6 kilogramm, ami még mindig jelentősen elmarad a 20 kilogramm körüli európai átlag­tól. Hiányzik az ágazatból az integráció, inkább az jellemző, hogy a szereplők egymást kijátszva, a rövid távú profit érdekében hozzák meg a döntéseiket.

Az agrarszektor.hu legutóbb az alább beszúrt cikkben írt a magyar haltermelésről és -fogyasztásról. Megjegyezzük: a hal és halhús áfája idén 27 százalékról 5 százalékra csökkent, ami támogathatja a hazai tógazdasági termelést.

A kifogott halmennyiség évek óta 20 ezer tonna körül mozog, ami a fejenkénti 6 kilogrammos fogyasztás harmadát tudja fedezni.

A halfogyasztás legnagyobb hányadát az import, különösen a tengeri halak adják. Legnagyobb versenytársunk az édesvizi halelőállításban Csehország.

EZ IS ÉRDEKELHET
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2025
Fenntarthatósági követelmények az agráriumban.
AgroFood 2025
Élelmiszeripari körkép a hazai agráriumban.
Agrárium 2025
Hamarosan újra együtt az agrárszakma!
EZT OLVASTAD MÁR?