Franciaország is beállt a sorba: kerítéssel zárják le a belga határt

agrarszektor.hu
Vadkerítést épít Franciaország az ország belga határánál, a napokban pedig már el is kezdődtek az építési munkálatok. A megelőző intézkedés célja, hogy megakadályozzák az afrikai sertéspestis (ASP) vírusának bejutását Belgiumból. Franciaország az építés idejére a katonaságot és 200 vadászt is kivezényelt elriasztásként a határ menti területre. Dániában január végén kezdték el a hetven kilométer hosszú kerítés felállítását az ország német határánál azért, hogy megóvják a dán sertésfarmokat és húsipart a ASP-től.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Franciaország Dániát követően a második EU-tagállam, amely megelőző intézkedéseket vezetett be az afrikai sertéspestis kapcsán. A napokban megkezdődött ugyanis egy 1,5 méter magas vadkerítés építése a francia-belga határ mentén az Ardennek erdejében, miután két, ASP-ben elpusztult vaddisznót találtak Belgiumban. Az építés idejére - elriasztóként - kivezényelték a katonaságot, 200 vadászt pedig azzal bíztak meg, hogy lőjék ki a Belgiumból jövő vaddisznókat azért, hogy megakadályozzák a francia állomány fertőzését - írja a blog.syngenta.hu.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

EZ IS ÉRDEKELHET
Ahogy azt az agrárszektor.hu megírta, január végén Dánia elkezdte a hetven kilométer hosszú kerítés felállítását az ország német határánál. A dán kormány tavaly márciusban döntött arról, hogy kerítést épít annak érdekében, hogy megakadályozza az afrikai sertéspestis (ASP) vírusának bejutását Németországból. Az intézkedés legfőbb célja, hogy megóvják a dán sertésfarmokat és húsipart a gazdasági katasztrófától. Dániában ugyanis kétszer annyi sertés van, mint ember, 12 millió sertést tenyésztenek mintegy 3000 gazdaságban, szemben az ország körülbelül 6 millió fős népességével.

Az 5,7 milliós Dánia gazdasága nagymértékben függ az állattenyésztéstől, hiszen évente 28 millió sertést küldenek a világpiacra. Ha Dániában kitörne az afrikai sertéspestis, az komoly kiesést okozna az ország sertésexportjában is, amely évente több milliárd fontra tehet.

Címlap kép: MTI/Sóki Tamás

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?